Foto: TT Nyhetsbyrån

Kustbevakningen varslar anställda – stationer läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

133 miljoner kronor saknas i budgeten. Nu varslar kustbevakningen 125 anställda i Sverige, varav 13 i Västra Götaland.

Det handlar om en minskning av antalet tjänster, kuststationer och fartyg. Totalt beräknas sju stationer komma att läggas ned och cirka fem sjöövervakningsfartyg säljas runt om i Sverige.

– Det är givetvis väldigt trist det här. Men det kommer inte som någon överraskning, säger Ulf Nilsson, stabschef på Kustbevakningens regionledning Sydväst.

13 tjänster i väst

Dagens varsel, som omfattar 125 tillsvidareanställningar, läggs i åtta av de 13 län där Kustbevakningen har arbetsplatser.

I Västra Götaland handlar det om 13 tjänster som försvinner, varav åtta är tjänstemän och fem är kollektivanställda.

Kustbevakningen i Göteborg kommer att minska med tre personer, Strömstad minskar med två och Skärhamns station läggs ner helt.

Riskerar människoliv

-Helt idiotisk beslut! man riskerar människoliv, säger Carl-Ian Bissmark, räddningschef Tjörn, till Västnytt. -Det här kommer att innebära stora problem för framförallt Tjörns kommun, exempelvis när vi ska hämta patienter med ambulans på öar utan landförbindelse.

-Det kommer att ta mycket längre tid att undsätta och hjälpa människor. -Och det mest tråkiga är att resurserna försvinner för eventuella framtida oljekatastrofer. Carl-Ian Bissmark, räddningschef Tjörn, menar att oljeutsläppet den 15:e september 2011 hade fått betydligt värre konsekvenser utan hjälpinsatsen från Kustbevakningen.

-Jag hoppas verkligen att de tar sitt förnuft till fånga säger han, och hur ska vi kunna bedriva kontroll av nykterheten till sjöss? Under de senaste två åren har vi inte haft någon allvarlig båtolycka, då vi haft en säker kontroll av båtförarna. Nu är risken stor att båtolyckorna kommer att öka igen.

Mindre koll på haven

För verksamheten innebär neddragningen 30-40 procent mindre övervakning och ordningshållning till sjöss, längre insatstider och minskad förmåga att upptäcka oljeutsläpp, enligt Kustbevakningens egna analys.

Bakgrunden är att Kustbevakningen under flera år gått med underskott och samtidigt haft ett besparingskrav på sig från regeringen. Myndigheten har haft en buffert som man använt för att att klara underskotten, men nu är den bufferten slut.

Kustbevakningen ansökte därför om ökade anslag med 133 miljoner kronor från regeringen för att klara kostnaderna, men i regeringens vårproposition saknades extrapengar.

Hoppas på regeringsskifte

Enligt Ulf Nilsson, stabschef på Kustbevakningens regionledning Sydväst hoppas man nu på tydligare besked från oppositionen. Han säger att den enda möjligheten nu verkar vara ett regeringsskifte.

– Vi kommer fortsätta vädja om de 133 miljonerna, och hoppas väl att en ny regering ska lyssna mer. Men det är samtidigt omöjligt i dagsläget att säga om det skulle bli bättre eller sämre med en ny regering. Men givetvis hoppas vi på sådana signaler därifrån, säger Ulf Nilsson, stabschef på Kustbevakningens regionledning Sydväst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.