Torskbestånden längs västkusten på kritisk nivå

Uppdaterad
Publicerad

Från nyårsdagen börjar det årliga fiskeförbudet på torsk gälla längs västkusten – och även om de havsvandrande torskarna visar tecken på återhämtning, är de kustnära bestånden nere på kritiska nivåer.

Det är från den 1 januari till den 31 mars som förbudet att fiska efter torsk i Skagerrak och Kattegatt gäller. Det handlar om att skydda de hotade kustbestånden, som idag på sina håll är nere på kritiska nivåer.

– De kustnära bestånden är fortsatt starkt hotade, säger David Solstorm, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Förbudet finns till för att skydda de könsmogna torskarna, som leker och fortplantar sig från december/januari fram till april. Och det som gör de mindre kustnära torskbestånden extra känsliga för hårt fiske är att man tror att de är stationära, och därmed extra utsatta för omfattande fiske.

– Historiskt sett har man reglerat fisket i tonnage och kvoter, och då har det drabbat lokala populationer väldigt hårt.

Många fuskar

Under perioden är det inte ens tillåtet att fiska upp torsken för att väga eller fotografera den för att sedan slänga i den. Men trots förbudet är det många fritidsfiskare som fuskar.

– Man går ut och säger att man fiskar efter plattfisk till exempel, men egentligen fiskar man efter torsk eller havsöring.

För att sprida information om de hotade bestånden och torskfisket, så har nu Länsstyrelsen tillsammans med bland annat Havs- och vattenmyndigheten satt ihop en särskild torskfolder.

– Havsöringen vet folk mer om, men kunskapen om torskfisket har lite fallit bort upplever vi.

David Solstorm säger att det som skulle behövas för att få tillbaka en livskraftig population av torsk längs västkusten är ett totalförbud att fiska mindre torskar. Idag har man resten av året rätt att fiska upp torskar som är 30 centimeter eller större, trots att de blir könsmogna först vid 35-60 centimeter.

– Idag har man rätt att fiska upp torsken innan den är könsmogen, och det är inte idealiskt ur ett beståndsperspektiv.

Från 1 januari till 31 mars är det förbjudet att fiska torsk på västkusten. Fiskestoppet handlar om att skydda hotade kustbestånd.

Förutom torsk, gäller förbudet också havsöring, kolja och bleka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer