Kvinna i 20-årsåldern åtalas för stort antal bedrägerier via Facebook. Foto: TT

Kvinna åtalas för Facebook-bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Göteborg lurade människor på tusentals kronor – via Facebook. Nu står hon åtalad för bedrägeri.
”De betalade i tron att jag skulle leverera”, säger kvinnan i förhör.

Kvinnan, som är i 20-årsåldern ska ha utfört ett stort antal bedrägerier via Facebook. När köparna sedan betalat dök varorna aldrig upp.

I flera fall ska hon ha kontaktat personer som annonserat om att de sökt varor i olika chattgrupper. I andra fall är det den åtalade kvinnan själv som lagt ut annonser, enligt polisens förundersökning.

Hon ska bland annat ha sålt ett flertal böcker, babyskydd, en barnvagnsdel, en stigbygel och annan hästutrustning – utan att skicka något.

Läs mer: Sommartid – då varnar polisen för vd-bedrägerier

Omfattande åtal

En av de drabbade, som köpte litteratur för 1.000 kronor av kvinnan, uppger för polisen att han efteråt har ”googlat” kvinnan.

– Jag sa att jag kan betala allt om hon kan skicka bild på alla 10 böcker, men det kunde hon inte. Då sökte jag lite runt på henne och hittade flera varningar om henne, säger han till polisen i förhör.

Uppgifterna stämmer också överens med polisens förundersökning. Kvinnan är tidigare dömd för bedrägeri vid två tillfällen. Den senaste för bara ett år sedan.

En annan målsägande säger så här i förhör med polisen:

– Min dotter hade en annons ute på Facebook där hon sökte en ridkavaj. En person kontaktade henne via messenger och berättade att hon hade kavajen. I samma veva la jag ut en annons själv, där jag sökte en ridväst och samma person kontaktade mig. Hon berättade att hon hade ridvästen som jag efterfrågade. Vi tyckte att det var bra och skulle samordna det.

De skickade över 1.500 kronor men varken kavajen eller västen dök upp, enligt henne.

Men det slutar inte där. Enligt åtalet ska kvinnan ha hunnit lura 41 personer på pengar.

”Brotten skall vart och ett bedömas som bedrägeri av normalgraden eftersom de utgjort led i en systematiskt bedriven verksamhet och för målsäganden varit svårt att skydda sig emot”, skriver åklagaren.

Lurade till sig över 20.000 kronor – ”Finansiera mitt spelmissbruk”

Totalt ska kvinnan ha kommit över 23.178 kronor. Och i förhör med polisen förklarar hon själv bakgrunden till brotten.

– Jag gick in på Facebook och sökte mig till olika grupper där folk sökte saker. Jag tog kontakt med dem och berättade att jag hade saker till salu. De betalade i tron att jag skulle leverera det till dem.

Anledningen: spelmissbruk.

– Jag gjorde bedrägerierna för att finansiera mitt spelmissbruk. Det är inga pengar som jag har plockat ut för att leva på utan allt har gått åt att spela. Jag spelar på casino på internet, säger kvinnan.

Hon beskriver det som att bedrägerierna trappades upp över tid.

– I början lurade jag folk men betalade tillbaka, men sen eskalerade det och jag blev tom i fickan och gjorde mer och mer. Sedan till slut blev det för mycket, säger hon.

Enligt stämningsansökan har kvinnan erkänt brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer