Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kvinna som förlorat händerna efter en svår infektion fick nyligen två nya händer i en dubbel handtransplantation. Foto: Privat

Kvinna fick två nya händer på samma gång: ”Unik operation”

Uppdaterad
Publicerad

Två nya händer under samma operation. Läkarna på Sahlgrenska stoltserar med att vara först i Norden med en dubbel handtransplantation.

– Att ha två händer jag kan röra på igen är en underbar känsla, säger den kvinnliga patienten via Sahlgrenska sjukhuset.

En kvinna som förlorat båda sina händer i en svår infektion genomgick nyligen en dubbel handtransplantation på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. En operation som krävde lång förberedelse och stora resurser. Sammanlagt arbetade mellan 35 och 40 personer i operationsteamet.

– Vi opererade i arton timmar och förberedde operationen i sju, åtta år. Vi var femton kirurger inblandade och ett stort team med operationssköterskor och anestesiläkare, säger handkirurgen Paolo Sassu, som ledde operationsteamet.

Förberedelserna inför operationen har bland annat inneburit träning med hjälp av så kallad ”augmented reality”, förstärkt verklighet, som genomförts i samarbete med Chalmers tekniska högskola. Där har patienten övat upp sin hjärna för att kunna använda och känna sina nya händer.

Kunde vicka på fingrarna dagen efter

Redan dagen efter operationen, som genomfördes i december, kunde patienten röra på de nya händernas alla fingrar. Nu följer hård träning för ytterligare rörlighet och funktion. Flera verksamheter är inblandade i personens rehabilitering och vårdkejdan är långt ifrån över. Men patienten är hoppfull.

– Att ha två händer som jag kan röra på är en underbar känsla. Det är en stor skillnad mot de proteser jag hade tidigare. Jag är helnöjd med mina jättefina händer, säger patienten via Sahlgrenska.

Etiska frågor med i beräkningen

Handkirurgen Paolo Sassu ledde arbetet under operationen.

Det finns inga exakta siffror på hur många som varje år amputerar en hand eller en arm, och av dem är det inte alla som har förutsättningar för att kunna få nya händer. Det finns även etiska frågor att ta ställning till när det gäller transplantation av kroppsdelar. Även om donatorn är med i donationsregistret är samtal med anhöriga viktiga.

– Patienten är så glad och så tacksam. Och hon kan faktiskt ha ett nytt liv, säger handkirurgen Paolo Sassu, som ledde operationsteamet.

I klippet ovan kan du se hur kvinnans nya händer fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer