• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Polisen efter dödsskjutningarna vid Vårväderstorget. Foto: TT

Kvinnan ljög om krogmorden – nu avgörs hennes öde i HD

Publicerad

En kvinna anses ha gett falskt alibi till en av dem som dömdes för dödsskjutningarna på Vårväderstorget i Göteborg 2015. Hon har friats för skyddande av brottsling av både tingsrätt och hovrätt, men på onsdagen börjar förhandlingarna i sista instans – Högsta domstolen.

En kväll i mars 2015 rusade två maskerade personer in på restaurangen Vår krog och bar vid Vårväderstorget i Biskopsgården i Göteborg. Båda var beväpnade med automatvapen. Två personer dödades och åtta skadades allvarligt.

Nu tar Högsta domstolen upp målet med en kvinna som misstänks ha ljugit om var en av gärningsmännen befann sig när skjutningarna inträffade. Mannen har i hovrätten dömts till livstids fängelse för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök. Både tingsrätt och hovrätt bedömer att kvinnan ljugit i polisförhören om var mannen ska ha befunnit sig.

Som en del i bevismaterialet mot männen fanns övervakningsfilmer där man bland annat ser hur gärningsmännen tar sig in på, och lämnar, restaurangen Vår krog och bar på Vårväderstorget i Göteborg 2015. Foto: Polisen

Gav dömd falskt alibi

Hovrätten och tingsrätten har i sina respektive domar bedömt att kvinnan gett den dömde mannen falskt alibi för mordtillfället, men båda instanser har trots det friat kvinnan eftersom de anser att det inte går att tillämpa lagstiftningen så att det går att fälla kvinnan för grovt skyddande av brottsling.

Det var först efter att hovrätten fastställt domen mot mannen som kvinnan gav mannen alibi för tillfället för dubbelmordet. Eftersom mannen redan var dömd kan man inte säga att kvinnan bidragit till att motverka att brottet uppdagats, ansåg hovrätten.

”Om beteendet ska vara straffritt”

Vice chefsåklagare Bengt-Olof Berggren vid Göteborgs åklagarkammare, som drivit ärendet, ansåg efter hovrättens dom förra året att det var principiellt viktigt att ta ärendet vidare.

– Jag tycker att det här fallet är så speciellt och så flagrant och det är kopplat till en gärning som jag uppfattar som det värsta våldsdådet vi haft i Göteborg på många år. Då måste man se allvarligt på de olika sätt på vilket man försöker störa uppdagandet eller lagföringen, sade han då.

Redan efter den friande domen i tingsrätten kommenterade My Hedström, byråchef vid Åklagarmyndighetens rättsavdelning, ärendet.

– Är det så att de bestämmelser vi har i dag inte täcker in den här situationen måste lagstiftaren fundera på om man vill att ett sådant beteende ska vara straffritt, sade hon då.

En man lägger blommor vid polisens avspärrningar utanför Vår krog och bar på Vårväderstorget i Göteborg. Foto: TT

Totalt åtalades åtta män, misstänkta för inblandning i morden på Vår Krog & Bar, 2015. En av dem friades helt i hovrätten, medan sju dömdes till fängelse. Två av männen dömdes till livstids fängelse. Samtliga dömdes för medhjälp till mord, och ingen för mord, eftersom det inte kunde klarläggas vem som gjorde vad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.