Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kriminalvårdsinspektören Nanna Ruthström berätta om hur anstalten är anpassad efter kvinnors behov. Foto: Alfred Larsson/SVT

Kvinnoanstalten Sagsjön tredubblar sina fängelseplatser

Publicerad

Kvinnoanstalten Sagsjön i Lindome mer än tredubblar nu sina fängelseplatser.

Den nya byggnaden är också anpassad efter kvinnors behov.

– Det är lite historiskt, säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren.

Den nya delen vid anstalten Sagsjön i Mölndals kommun invigdes med pompa och ståt under torsdagen. Lokalerna är särskilt anpassade efter kvinnors behov. Bland annat finns det en besökslägenhet där intagnas barn kan få komma på besök och sova över tillsammans med en annan vårdnadshavare.

Brukar barnen trivas?

– Det är det viktigaste för oss, att det här är någonting som gynnar barnet och som de vill. Så det är någonting vi följer upp kontinuerligt, säger Nanna Ruthström, kriminalvårdsinspektör.

Dessutom kommer det finnas en barnmorska på plats för att tillgodose kvinnornas behov av hälso- och sjukvård.

Del av stor expansion

Kriminalvården befinner sig i en stor expansion. Runt om i landet pågår ett 50-tal projekt för att öka antalet fängelseplatser. Flest nya platser har skapats för män. Men behovet av fler kvinnoplatser är också stort. Sagsjön är en viktig pusselbit i expansionen.

– Det är sällan vi kan göra en sån här nyskapande anstalt helt tänkt för kvinnliga intagna, säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren.

Anstalten är en av sex kvinnoanstalter inom Kriminalvården och ökar nu från 23 till 77 platser. På grund av hur den grova organiserade brottsligheten har utvecklats ser Kriminalvården ett behov av platserna.

– På tio års sikt behöver vi tillskapa tre gånger så många platser som vi har idag. Idag har vi 9 000 platser på häkten och anstalt, vi behöver gå mot 27 000, säger Martin Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.