Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Rebecka Härnborg och hennes havsinspirerade keramik var det första utställningen på Västkusten. Foto: Jesper Johansson/SVT

Kvinnor i fokus när den årliga Midvinterfest-utställningen i Uddevalla öppnade

Uppdaterad
Publicerad

För att främja lokalt tillverkad slöjd och konst anordnar Bohusläns museum i Uddevalla årligen Midvinterfest för att låta lokala slöjdare och hantverkare synas. Under lördagen invigdes årets upplaga av utställningen där temat är lokala kvinnliga slöjdare och konsthantverkare.

Det var ett välfyllt Bohusläns museum som under lördagen öppnade sina dörrar för att låta besökarna se de 67 utvalda kvinnornas hantverk. Genom utställningen vill man visa upp och berätta om kvinnor slöjdande i det vardagliga och det konstnärliga. Utställarna är kvinnliga hantverkare som arbetar med olika material och tekniker som till exempel textil, keramik, trä och stickat.

Rösträtt årets tema

Temat för årets upplaga av utställningen med kvinnor i fokus har funnits med sedan 2020 när man planerade för att under 2021 hylla att kvinnor haft rösträtt i 100 år, men i och med pandemin fick förra årets utställning ställas in.

– Vi har valt detta i år för att hylla allt hantverkskunnande som finns bland kvinnor, säger Pia Hansson, utställningsformgivare.

Starta klippet ovan för att hänga med på invigningen av Midvinterfest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.