Prover analyseras för att upptäcka coronaviruset vid ett labb. Foto: Jane Barlow/TT

Labben jobbar för högtryck sedan fri testning infördes

Uppdaterad
Publicerad

Många som ville testa sig för covid-19 den här veckan har blivit besvikna. Vårdcentralerna har inte kunnat ta emot alla. ”Just nu är det ansträngt, men vi växlar upp kapaciteten”, lovar Jan Kilhamn, stabschef för RSSL, regional särskild sjukvårdsledning.

SVT Nyheter Väst har kontaktats av flera personer som är besvikna sedan de på sin vårdcentralen ombetts återkomma nästa vecka – laboratorierna hinner inte analysera fler prov just nu.

– Att man går ut med en sån här grej och sen inte har kapaciteten att testa tycker jag är jättedåligt, säger en av dem.

Coronapandemin

Samtidigt är det enligt uppgift bara Västra Götaland och Sörmland som hittills erbjuder gratis testning för covid-19 i primärvården.

– Vi öppnade för den här möjligheten i början av veckan, för att personer med milda symptom ska kunna testa sig, säger Jan Kilhamn på regionen.

Kraftig anstormning

Han och hans kollegor hade räknat med att många skulle vara intresserade, men inte att det skulle bli en fördubbling av antalet prover.

– Vi har två labb i regionen, dels på Sahlgrenska och dels på Unilab på Skaraborgs sjukhus, och de går på maxkapacitet nu. Vi dirigerar också allt fler prov till ett labb i Stockholm.

Jan Kilhamn är den förste att medge att situationen nu är ”ansträngd”, men ångrar inte att man öppnade möjligheten för fler tester.

– Det är inte oväntat att det blir problem i början. Vi hade kunnat beräkna och fundera och vänta en vecka till, men vi ägnar oss inte åt självkritik eller navelskådning nu utan försöker få detta att fungera, säger han och räknar med att det kommer att flyta på bättre redan nästa vecka.

Bra att testa

Det finns goda skäl till att låta även människor med milda symptom testa sig, tycker han.

– Bland de tester som tagits nu är faktiskt 20 procent positiva. Det är klart att det är bra att veta hur smittspridningen faktiskt ser ut, och det är bra som individ att veta om man har en smittsam sjukdom. Det här gör också att vi kan växla upp smittspårningen igen, säger han.

Jan Kilhamn tycker att den som bara har milda symptom och mest vill veta, kan vänta med testning till nästa vecka.

Västra Götalandsregionens presskonferens idag kan du se i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet