Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svartlut läckte ut från Billingsfors pappersbruk i Bengtsfors i Dalsland. Foto: Lisa Johansson/SVT

Läckage på Billingsfors bruk i Bengtsfors – svartlut rann ut i Laxsjön

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades på måndagskvällen till ett läckage av svartlut vid bruket i Billingsfors i Bengtsfors kommun.

En del av kemikalierna har runnit ut i den närliggande Laxsjön men det rör sig om små mängder, enligt Dalslands miljö och energiförbund.

Stora flöden med svartlut läckte på måndagen ut från bruket. Räddningstjänsten från Bengtsfors och Karlstad var på plats tillsammans med kemdykare och polis. På grund av värmen var det väldigt svårjobbat.

Vid klockan 01 lämnade räddningstjänst över arbetet till bruket men kallades tillbaka igen vid kockan 04 eftersom det börjat läcka igen.

Vid åttatiden på morgonen kunde läckaget stoppas. Det mesta av lutet kunde tas om hand om av bruket innan det rann ut i sjön, enligt Dalslands miljö och energiförbund.

– Vi håller på med våran utredning nu. Någonting har gått sönder, säger Jonas Lindqvist, platschef på Ahlstrom i Billingsfors.

Svartlut

Svartlut är rester från träet som tillkommer vid tillverkning av pappersmassa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.