Svårt att få eftertraktad plats på hospice

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det finns många lediga platser på hospice runt om i länet är det svårt för patienter att få en plats.

Hospiceplatserna är en kostnadsfråga hävdar kritiker, något som Göteborgs kommunalråd nekar till. Vi har besökt Änggårdens hospice i Göteborg, som den senaste tiden bara haft en 70 procentig beläggning.

Sedan en dryg månad tillbaka bor Åse-Gunn Solum-Faeste på Änggårdens Hospice i Göteborg, som är en av tre hospice i Västra Götaland. I Halland finns inga hospice bara så kallade palliativa enheter på bland annat sjukshus och äldreboenden.

Först skulle Åse-Gunn bara skickas hem efter att hon varit på sjukhus och ett av kommunens äldreboenden, men hon och hennes anhöriga krävde att hon skulle få komma till Hospice eftersom det inte längre går att göra någonting åt hennes cancer som spridit sig till en stor del av kroppen. Hon måste dessutom få syrgas hela tiden för att kunna andas.

På Hospice handlar det inte om att bota den sjuke utan målet är att den döende ska få leva ett värdigt liv tills dom dör, och det är ett specialiserat team av bland annat sjuksköterskor, läkare och kurator som tar hand om dom boende, men även deras anhöriga, dygnet runt:

Eldsjälar

– Det är verkligen eldsjälar som jobbar här och dom gör verkligen allt för att farmor ska ha det så bra som möjligt.Vi ser ju det varje gång vi hälsar på farmor och hon ändå är glad och uppåt och säger hela tiden ”Vilket bra jobb dom gör”, säger hennes barnbarn Christopher Solum-Faeste som är på besök.

– Härom dagen hade vi en gäst som fick åka ut till Brännö som fick åka ut med åtta syrgastuber för att hon ville absolut se Brännö igen och då löser vi det, säger Annika Åberg Darell, verksamhetschef Änggårdens Hospice i Göteborg.

Men det är många döende som inte får komma till Hospice, trots att det finns lediga platser runt om länet.

– Vi har haft gott om platser sista halvåret kan man säga, och under januari och februari har vi bara haft en beläggning på 70 procent, säger Annika Åberg Darell

Hänvisade till palliativa enheter

Dom svårt sjuka blir istället hänvisade till palliativa enheter på bland annat äldreboenden, där dom också ger vård vid livets slut. Men, enligt Vårdförbundet, fackförbundet Kommunal och personal på äldreboenden så är det något dom känner att dom inte hinner med eller har rätt kompetens för.

På Palliativa registret i Kalmar, som fungerar som ett hjälpmedel för att förbättra vården för döende, säger dom att det finns det 20 palliativa enheter i Västra Götaland idag och tre i Halland, men att många fler skulle behövas. Trots det har många sådana platser och även hela palliativa avdelningar lagts ner under senare tid i båda länen. Platser som är en tredjedel så dyra som dom är på Hospice, och just just palliativ vård på äldreboende har har Åse-Gunn dålig erfarenhet av:

– Man fick oroa sig väldigt mycket för att vara där. En gång packade jag ner alla mina grejer och ringde till en kompis för att bli hämtad. Det var hemskt att vara där, man fick gråta länge och mycket, säger Åse-Gunn Solum-Faeste.

Riktar kritik mot Göteborgs kommun

– När det gäller den palliativa vården som kommunen själva ska stå för så är den undermålig och den behöver byggas ut men innan dess så ska man ge dom drabbade den bästa vården som finns hittills, säger Håkan Olsson, distriktsläkare i Göteborg.

Och det menar han är på Hospice, eftersom det är mer personal där som dessutom är vana att hantera människor med svåra smärtor, oro och dödsångest. Men han har fått nej flera gånger då han försökt få in patienter där.

– När jag då pratar med dom som handlägger dom här ärendena så hänvisar dom till politiska beslut, då får politikerna krypa fram ur sina hålor så får man se vad dom beslutat om. Konsekvenserna är inte bra, det är en skamfläck för Göteborgs kommun att det ska vara på det här sättet. Jag anar att det är ekonomi bakom, säger Håkan Olsson, distriktsläkare i Göteborg.

Handlar inte om ekonomi

– Nej, det handlar inte om pengar utan det handlar alltid om att man gör en individuell bedömning av behovet och om man klarar av att tillgodose det där personen befinner sig, säger Anna Johansson (S) kommunalråd i Göteborg.

Västnytt: Det finns ju lediga platser på Hospice, varför får inte dom som vill komma dit?

– Det görs alltid en bedömning om behovet kan tillgodoses där man är, så antalet lediga platser har egentligen inte så mycket med den saken att göra, säger Anna Johansson (S) kommunalråd i Göteborg.

– Jag är här där jag ska vara, och här ska jag vara tills benen går före... ut, säger Åse-Gunn Solum-Faeste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.