Forskarna mäter avloppsvattnet i Göteborg efter spår av coronaviruset. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Låga coronanivåer i Göteborgs avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Halten av coronavirus i Göteborgs avloppsvatten är på den lägsta nivån sedan i december, visar den senaste mätningen. Provtagningarna har visat sig vara effektiva i att förutse toppar och dalar i smittospridningen under pandemin.

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har gjort veckovisa mätningar av coronavirus (sars-cov-2) i stadens avloppsvatten sedan februari 2020.

Den senaste veckans mätning, som gjordes mellan den 26 september och 2 oktober, visar de lägsta nivåerna av coronavirus i vattnet sedan 13–19 december i fjol, enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Enligt forskarna kan det innebära att trenden av successivt stigande lägstanivåer av coronavirus är på väg att brytas.

”Hoppas det håller sig”

”Äntligen börjar det kanske ge sig. Mängden sars-cov-2 minskade rejält förra veckan. Hoppas det håller sig där och att ingen ny variant hittar hit”, säger Heléne Norder, forskningsledare och ansvarig för virusövervakningen, vid Sahlgrenska akademin.

Att mäta halten virus i avloppsvattnet har visat sig vara en effektiv metod för att förutspå vågorna i pandemin, enligt en studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften iScience i september. Ökade virushalter i avloppsvattnet har följts av höga noteringar av nyintagna covidpatienter på sjukhus ett par veckor senare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer