Enligt Lotteriinspektionen finns det mellan 3 000 och 5 000 tillståndslösa och därigenom illegala spelautomater i Sverige, maskiner som omsätter flera miljarder kronor varje år. I Göteborg har Citypolisen beslagtagit ett tjugotal av dessa automater i år.
Men det pågår en kamp mellan myndigheter och marknadskrafter i landets domstolar om dessa maskiner. Och nu är det etablerade spelföretag, som Adonbolagen i Göteborg, ett av Sveriges största spelautomatsföretag, som är myndigheternas motståndare och som vill ta marknadsandelar från det statliga bolaget Svenska spel.
Beslagtagna automater tillbaka
I Sverige har vi spelmonopol. Lotteriinspektionen är den statliga myndighet som övervakar allt. Det är hos dem man söker och får tillstånd. I princip är de enda automater som får tillstånd Svenska Spels Jack Vegas maskiner.
Västnytt visade Göran Stenström, polisinspektör på Citypolisen Göteborg, Adonbolagens hemsida. Han häpnade när han såg hur öppet bolaget skyltar med de spelautomater som han och hans kollegor beslagtar och Lotteriinspektionen anser vara olagliga.
På en gata i Majorna i Göteborg beslagtog de fem automater för några månader sedan. Idag är alla tillbaka, trots att de inte har tillstånd. Något polisen anser provokativt.
Rättspraxis spretar
Det som gör att de kommer tillbaka är att rättspraxis spretar. Det finns tingsrättsdomar som menar att dessa spel är olagliga. Och det finns domar som säger att de är lagliga. Det finns exempelvis en dom från 2009 i Göta Hovrätt som säger det är olagligt att anordna spel där automaten är kopplad till en server i utlandet, som de här spelen är.
Men nu, den 15 april i år, kom det en annan dom i samma Hovrätt, som säger precis tvärtom. Att det är lagligt. Något som Adonbolagen tagit fasta på, både på sin hemsida och gentemot butiksägarna.
Kopior på domen att visa upp
Västnytt har varit i kontakt med butiker där polisen beslagtagit automater. Dit kom nyligen en representant från Adonbolagen med den senaste hovrättsdomen i handen och sa att maskinerna var lagliga och att de nu skulle sätta tillbaks dem. Några dagar senare stod där nya. Och närbutikerna har fått en kopia av domen att visa.
Däremot har Adonbolagen aldrig visat eller gett dem några domar som går i motsatt riktning. Inte heller har butiksägare frågat vare sig polis, Lotterinspektion eller Skatteverket om det är lagligt eller ej.
Polisen: Bondefångeri
För brott mot Lotterilagen riskerar butiksägarna böter eller upp till två års fängelse. Adonbolagen riskerar enbart att deras automater beslagtas.
Båda butikerna säger sig ha samma sorts avtal med Adonbolagen. Bolaget äger och ställer ut maskinerna och sedan delar de 60-40, 60 till bolaget och 40 till butiken.
Göran Stenström, polisinspektör på Citypolisen Göteborg, ser Adonbolagens verksamhet som en form av bondfångeri och representanter från bolaget kommer att kallas på förhör.
Imorgon, tisdag, fortsätter Västnytts serie om Spelautomater där vi träffar representanter från Adonbolagen. Och på onsdag är det intervjuer med Lotteriinspektionen och Skatteverket.
Reporter: Lars Wiklund