Mats Reimer, barnläkare i Mölndal, gick till storms mot en borreliaforskare i Finland. Det ledde till att forskaren nu fått sparken från universitetet i Jyväskylä. Foto: Eva Quirbach och TT

Läkare i Göteborg fick finsk borreliaforskare på fall

Uppdaterad
Publicerad

Barnläkaren Mats Reimer har länge kämpat mot pseudovetenskapliga idéer inom medicin. Den senaste fjädern i hans hatt är att en forskare i Finland sparkats, anklagad för forskningsfusk. Den historien kretsar kring det växande så kallade borreliakriget.

Den kanadensiskfödda forskaren Leona Gilbert vid universitetet i Jyväskylä i Finland har inte bara fått sparken. Hennes team har fråntagits sina forskningsanslag och universitetet har informerat hela forskarvärlden om fusket, något som svenska Yle var först att rapportera om.

– Jag tycker rättvisa har skipats nu, säger Mats Reimer till SVT Nyheter Väst.

Allt började för mer än tre år sedan då Leona Gilbert, docent i cell- och molekylärbiologi, tilldelades ett fint entreprenörspris i Finland för sina kommersiella borreliatester. Hennes egen grupps forskning låg till grund för testet, som enligt Mats Reimer inte utvärderats vetenskapligt.

Omfattande utredning

Han säger att han blev ”vansinnigt arg” och skrev till arrangörerna för att fråga om de visste vad de belönade. Men han fick ingen respons. Då skrev han till svenskspråkig media i Finland, men fick inget napp. Till slut kontaktade han universitetet i Jyväskylä. Då började det hända saker.

– Först gjorde de en omfattande för-utredning som rekommenderade vidare utredning. Så småningom kom en slutrapport och beslutet, berättar Mats Reimer.

Universitetets utredningsgrupp kom fram till att Leona Gilbert inte ens visste varifrån testblodet kom, något som gjorde undersökningen högst osäker. Dessutom ska hon ha blandat ihop olika kategorier av antikroppar, vilket anses vara ett allvarligt fel.

Förnekar allt

På en telefonlinje från Kanada förnekar Leona Gilbert bestämt alla anklagelser om forskarfusk. 

– Det är klart att utredarnas slutsatser och rektorns beslut kom som en chock. De har inte tagit till sig de vetenskapliga bevis vi lämnat in, säger hon.

Enligt henne har all forskning skett i enlighet med högsta tänkbara vetenskapliga krav. 

– Det här handlar bara om olika åsikter, inte om fakta. Alla vet att min grupp är extremt noggrann. 

Borreliakriget

Mats Reimer ser det här fallet som en del i det så kallade ”borreliakriget” som framförallt pågår i USA och där två helt olika uppfattningar står mot varandra. Barnläkaren menar att den andra sidan är ovetenskaplig eftersom man misstror antikroppstester (såvida de inte visar att man har borrelia) och avvisar vetenskapligt prövad behandling (oftast antibiotika i 10-14 dagar). Istället förordas mycket långvariga antibiotikabehandlingar, kosttillskott eller annat.

– Men det har hänt att folk har dött av långvarig antibiotikabehandling, särskilt om det skett på fel indikationer, intravenöst och med fel dosering, säger Mats Reimer.

Leona Gilbert säger att hon själv nu blivit ett offer i borreliakriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.