Arkivbild. Foto: TT

Läkare oeniga om behandling för okända könssjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

Det råder delade meningar om huruvida den relativt okända, men stort spridda könssjukdomen mycoplasma genitalium, MG, bör behandlas med antibiotika eller inte. Läkaren Peter Nolskog är orolig för antibiotikaresistens men han får nu mothugg av läkaren och gynekologen Anders Selbring.

– Infektionen kan ge allvarliga komplikationer som infertilitet hos kvinnor, säger han.

I veckan rapporterade SVT Nyheter Väst om den relativt okända könssjukdomen mycoplasma genitalium, MG, som är lika vanlig som klamydia bland svenska ungdomar i 20-årsåldern, enligt en studie gjort på ungdomsmottagningar. Då uttryckte läkaren Peter Nolskog i Skövde en stark oro för att behandla alla som har den med antibiotika eftersom det är en bakterie som reagerar väldigt starkt och snabbt på resistens.

Efter reportaget hörde flera personer av sig och en av kritikerna är Anders Selbing som är är läkare på företaget Dynamic code som bland annat säljer tester för sjukdomen som man kan ta själv hemma.

– Det är jätteviktigt att behandla bakterien, annars sprider den sig. Först har man ett litet antal människor som är infekterade. Då kan man ju behandla dem. Men får de inte behandling så blir de ju väldigt många.

”Kan få äggledarinflammation”

Anders Selbing menar att faran är att det inte är alla som märker av att de har infektionen vilket leder till att fler kan få den, som i sin tur får symtom.

– Kvinnor som får MG kan få äggledarinflammation, vilket kan leda till infertilitet, säger han.

Läkaren och gynekologen Anders Selbring tycker att man ska behandla MG. Foto: Privat

Peter Nolskog håller inte med.

– Normalt sett skulle man såklart vilja behandla mg eftersom det eventuellt kan leda till äggledarinflammation men det är man inte säker på. Det vi däremot vet är att om vi behandlar alla som har mg så blir sjukdomen obehandlingsbar, även för de fåtal personer som har symptom, säger han.

Behandlas med antibiotika i övriga Europa

Han säger att han också ser bekymmer med att inte kunna behandla sjukdomen men anser att den behandlingen som finns måste sparas till de som verkligen är i behov av den.

Och antibiotikaresistens är ett allvarligt problem även enligt Anders Selbring.

– Det tror jag kommer vara ett jätteproblem i framtiden, säger han. Men berättar att man i övriga Europa redan behandlar alla som har bakterien med antibiotika och han tror att det är så man måste stoppa dess framfart även i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.