Bilden har inte med händelsen att göra. Foto: TT

Läkarassistent saknade stöd – missade cancer

Publicerad

En läkarassistent har i strid med regelverket arbetat ensam på en vårdcentral i Skaraborg. Assistenten tog ett hudprov som hen inte skickade till analys. Konsekvensen blev att en patient senare fick besked om hudcancer.

Händelsen som är lex Maria-anmäld inträffade på en vårdcentral i Skaraborg. Assistenten opererade bort en hudförändring men skickade inte vävnaden på analys.

Patienten återkom efter tio månader med en snabbväxande tumör, som var hudcancer. Cancern hade även spridit sig.

– En läkarassistent ska jobba under direkt uppsikt av ansvarig legitimerad läkare, säger chefläkare Dirk Vleugels till Nyhetsbyrån Siren.

Sen upptäckt – försämrad prognos

Läkarassistenter får utföra mindre operationer som den på vårdcentralen, men då krävs dokumentation av delegeringen.

– Att läkarassistenter får sådana uppgifter är inte så vanligt inom primärvården, säger Dirk Vleugels.

Vid hudcancer är det viktigt med snabb upptäckt för att kunna bota sjukdomen. Att det dröjde tio månader innebär en påtaglig risk för försämrad prognos enligt anmälan.

En läkarassistent är ofta en student som läst ett par år på läkarprogrammet, och saknar därmed legitimation.

– Läkarassistent är ett begrepp som är helt oreglerat i svensk lagstiftning. Man måste då kringgärda en sådan anställning med kontroll, säger Dirk Vleugels.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.