Den legitimerade läkaren utförde till 95 procent akupunkturbehandlingar. Foto: Cornelius Poppe/TT

Läkare utförde akupunktur mot barnlöshet

Publicerad

Akupunktur mot artros, tinnitus och barnlöshet. Det var vad läkaren annonserade om i lokalpressen. Och trots att hans avtal med Västra Götalandsregionen gällde specialiserad läkarvård, utgjorde akupunktur 95 procent av hans verksamhet.

Bedömningen att läkaren till 95 procent ägande sig åt akupunktur, är hans egen. Det framgår av Västra Götalandsregionens granskning av hans verksamhet i Göteborg och Borås.

Skrev ut lite medicin

Förutom akupunktur ägnade mannen sig även åt antroposofi, och, om än i vad det verkar, mycket liten utsträckning, vanlig medicin.

Under 2016 förskrev läkaren endast mediciner till en totalkostnad av 55.000 kronor, vilket bedöms som ”mycket ringa” i rapporten.

I granskningen konstateras att ingen av mannens patienter har ett dokumenterat blodtryck trots att flera patienter uppger att de lider av högt blodtryck.

Omfattande brister i journalföringen

De senaste sex åren har mannens kliniker trots detta fått närmare nio miljoner kronor för specialiserad läkarvård.

Bland annat har läkaren alltså använt sig av akupunktur för att öka möjligheten för kvinnor att bli gravida. I granskningen listas omfattande brister i journalföringen.

Bland annat ifrågasätts varför läkaren inte en enda gång har remitterat sina patienter till specialister, eller psykologer. Det är också otydligt om mannens patienter med hjärt- och kärlsjukdomar kontrollerats för sina grundsjukdomar.

Den kritiserade läkaren har nu till 15 januari på sig att inkomma med ett svar på kritiken till Västra Götalandsregionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.