Läkemedelsverket ser stora risker med hemmatatuerare

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet förbjöds 4 000 kemikalier, som finns i bland annat tatueringsfärger, inom EU. Till hösten kommer Läkemedelsverket att börja med stickprovskontroller.

– Om någon bryter mot lagen efter kommunikation kan myndigheter fatta beslut om näringsförbud förenat med ett vite, säger Elmira Tavoosi, utredare och toxikolog på Läkemedelsverket.

Hör i klippet om varför vissa tatueringsfärger har förbjudits.

Enligt Läkemedelsverket är det en efterlängtad lag eftersom tidigare kontroller visat att många tatueringsfärger på den svenska marknaden innehållit skadliga ämnen som till exempel arsenik och bly.

Men tatueraren Mardo Kurdian i Trollhättan beskriver hur svårt det är för honom och andra i branschen att få tag i de lagliga färgerna. Han tycker att de nya EU-reglerna är att gå för långt. Lagen leder till att antalet hemmatatuerare ökar lavinartat, menar han, vilket även Läkemedelsverket ser allvarligt på.

Kommunen har stort ansvar

– Vi ser stora risker med att gå till hemmatatuerare och ser allvarligt på att tatueringar görs av oseriösa personer som använder undermåliga tatueringsfärger i utrymmen som inte är menade för tatuering, säger Elmira Tavoosi vid Läkemedelsverket i Uppsala.

Enligt henne så har Läkemedelsverket dock inga siffror på antalet hemmatatuerare eller om de har ökat i antal.

Tatueringsbranschen efterlyser en granskning av hemmatatuerare och enligt Tavoosi ligger huvudansvaret hos kommunerna.

– Läkemedelsverket ansvarar för att kontrollera de som till exempel säljer tatueringsfärger. Vi informerar också allmänheten om vikten av att gå till en seriös aktör och vet man om att det finns hemmatatuerare så kan man alltid tipsa kommunen om det.

Nya EU-reglerna:

De nya EU-reglerna ska se till att tatueringsfärger inte innehåller för höga halter av skadliga ämnen, som till exempel arsenik och bly. Läkemedelsverket och kommunerna har tillsynsansvar för de nya reglerna och ser reglerna som ett viktigt steg mot säkrare tatueringsfärger inom EU.

• Koncentrationsgränser för tusentals skadliga ämnen.

• Krav på märkning.

• Krav att tatuerare endast får använda produkter märkta med ”blandning för användning i tatueringar eller permanent makeup” vid tatuering.

• Krav att tatuerare före tatuering ska förse kunden med information om tatueringsfärgen.

Enligt läkemedelsverket har tidigare kontroller visat att många tatueringsfärger på den svenska marknaden innehållit skadliga ämnen som arsenik, bly och polycykliska aromatiska kolväten.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.