Lång skatetradition

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen berättade vi om surfingens historia i Halland. Nu är det dags för skateboardens. Falkenberg var tidigt ute med en skatepark på sjuttiotalet.

Pierre Alexandersson och Peter Hansson skejtade då. Och dom skejtar faktiskt än idag.

– Kidsen kanske tycker att det är lite konstigt att en gubbe är här och skejtar, säger skateboardåkaren  Peter Hansson

Pierre Alexandersson är 48 och Peter Hansson 45.

Båda började skejta i den boom som drabbade Sverige i slutet av sjuttiotalet.

– Ja det var ju inte alltid omtyckt, och polisen kom ibland. Det första man gjorde när man började skejta var att åka i backar och försöka få upp så hög fart som möjligt, berättar Pierre Alexandersson.

Men snart byggdes det banor.

Vid Olofsbo, nordväst om Falkenberg, ligger den nu nedlagda vägkrogen Automobilen.

Anläggningen byggdes i mitten av sextiotalet, och utvecklades till en nöjesanläggning med nattklubb och gokartbana. Här fanns även en snakerun.

Frågan har faktiskt varit uppe om att byggnadsminnesförklara skateparken, men Falkenbergs kommun ställde sig avvisande, eftersom anläggningen tillåtits förfalla under olika fastighetsägare.

Så Länsstyrelsen beslutade att möjligheten att bevara Automobilens snakerun saknades, och idag rostar halfpipen, vid parken där skejtarna brukade ta sig in i smyg.

Men skejtarna var inte bara rullande rebeller.

På den pågående skate och surfutställningen i Varberg ges en annan bild – av entreprenörer.

– De fick samla in pengar och sälja lotter bland annat för att få ihop pengar till bygg material så att de kunde bygga sina ramper, berättar Kristina Brixson antikvarie Hallands kulturhistoriska museum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.