2018 beslutades att övervakningskameror skulle upp i utsatta stadsdelar i Borås. Foto: Jessica Gow/TT/Fredrik Sandberg/TT

Lång väntan på övervakningssystem i Borås – kan bli klart i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen trodde att det nya systemet med övervakningskameror på 55 utsatta platser i Borås skulle varit klart för ett år sedan. Nu hoppas man att det blir klart någon gång i sommar – något som är högst osäkert.

– De signaler vi får är förhoppningsfulla, men jag har inga tidsbesked att ge, säger biträdande lokalpolisområdeschef Stefan Gustafsson.

2018 beslutades att övervakningskameror skulle upp i utsatta stadsdelar i Borås. 55 platser i Hulta, Hässleholmen och Norrby skulle övervakas av betydligt fler kameror redan i början av förra året.

Förhoppningarna var stora. Kamerorna skulle inte bara kunna minska brottsligheten utan också öka uppklarningssiffrorna.

Förberedelserna drogs igång, med bland annat kabeldragning, och man förväntade sig att ha kamerorna igång till sommaren 2019 i alla fall. Sedan dess verkar mycket ha gått fel. Till en början var själva kamerorna försenade.

”Jobbar för fullt”

– Det var både en leveransförsening plus att man väntade på nya kameror. Men de finns här nu och är i princip klara och på plats. Man jobbar för fullt med dem nu, säger biträdande lokalpolisområdeschefen Stefan Gustafsson, men vill inte ange hur långt det jobbet har kommit.

Kamerorna var inte det enda problemet visade det sig. En ny kameraplattform, alltså lagringskapacitet, samt nätkapaciteten var två nya pronblemområden. Eftersom kamerorna blivit försenade kan man tycka att det innebar mer tid för att förbereda dessa två faktorer, men:

– Alltså... det där har dröjt en del. Men vi hoppas att allt snart ska vara klart, säger Stefan Gustafsson.

Han tillägger dock att det kan bli en del startproblem, med åtföljande förseningar, när lagringsplatsen väl är klar.

”Inga besked”

– Alla har väl gjort så gott de kunnat, men det är olyckligt att vi inte får riktiga besked om varför det dröjt så. Det finns som sagt olika orsaker också, säger han.

Hela historien kostar stora pengar, men på frågan var ansvarsutkrävandet borde hamna – hos polismyndigheten eller externa entreprenörer – säger Stefan Gustafsson att han inte har något svar.

– Jag är inte man att svara på det. Det blir spekulation. Men det är en försening som är olycklig och som vi inte är glada över.

Kamerorna borde förstås fungera i sommar när fler människor är ute och fler brott begås utomhus. Stefan Gustafsson säger att han fått positiva signaler och att ett ”bästascenario” är om de kommer igång den ”närmsta tiden”.

– Idag är ju den första dagen på sommaren. Men jag kan inte säkert säga att vi är igång om två veckor. Det finns fortfarande en del osäkerhetsfaktorer och vi är i händerna i på IT i den här frågan, säger han.

Polisen hoppas att kamerorna ska förebygga brott, öka tryggheten och även hjälpa polisen att lösa brott. Men vad säger forskningen?

Hör mer i klippet nedanför:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.