”Det är självklart att man är sötsugen”, säger Charhabil Harfacha och förklarar att dadlar är heliga under fastan. Foto: TT/SVT

Långa dagar väntar muslimer under Ramadan

Publicerad

I helgen inleds den muslimska fastemånaden Ramadan. Under en hel månad ska muslimer varken äta, dricka eller ha sex mellan solens uppgång och nedgång. Och eftersom Ramadan i år infaller när dagarna är som längst kan det bli en tuff fasta.

– Det är långa dagar, men jag tror man fixar det om man vill. Jag har fastat här i Sverige de senaste 26 åren. Det kan vara en omställning första och andra dagen, men sedan blir det rutin. När man bryter fastan brukar man till och med sakna den här tiden, säger Charhabil Harfacha, ordförande för Islamiska centret i Uddevalla.

För praktiserande muslimer är lördagen starten på en mycket viktig period. Fastan är en av Islams fem pelare, tillsammans med trosbekännelsen, bönen, allmosan, och vallfärden. Den som är vuxen och frisk ska inte bara avstå från mat, vatten och sex under dagen, utan Charabil Harfacha menar att det handlar om att låta sina sinnen fasta.

Inte prata strunt

– Du ska vara snäll och hjälpsam. Det ska man vara annars också, men Ramadan innebär också att man inte ska lyssna på skit, inte prata strunt och så vidare, säger han.

LÄS MER: Reportern testar hur ramadan påverkar kroppen

Som muslim i Sverige upplever han att det finns en okunskap om vad Ramadan innebär, vad man får och inte får göra. En vanlig fråga handlar om hur långt man måste gå för att hålla fastan. Det finns nämligen undantag.

– Det är inte meningen att man ska lida, utan har man kommit till en punkt där man kommer att kollapsa så är det självklart att man ska avbryta. Dessutom får du tillstånd att äta när du är på resande fot och ersätta det en annan dag, till exempel vintertid.

Fastan bryts varje natt

Att välja bort till exempel mat, trots att man har, är ett sätt att sätta sig in i hur det är att leva utan att kunna äta sig mätt. Men varje natt när solen gått ner bryter man fastan, och dukar upp en festlig måltid, gärna tillsammans med andra.

När du bryter fastan, vad vill du helst ha då?

– Det är självklart att man är sötsugen efter att blodsockret har gått ner. Och vätskan är viktig. På matbordet ska det finnas många kakor, dadlar och så vidare. Dadlar är heliga under den här månaden. Och så ska det finnas olika sorters soppor eftersom de är vätskerika, säger Charhabil Harfacha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.