Foto: TT

Kommunstyrelsen: Krogarna i Göteborg ska ha öppet till 05

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Göteborg har bestämt att tillåta Göteborgskrogar ha öppet till 05 på fredagar. Detta för att Göteborg ska kunna utvecklas som turistdestination och evenemangsstad.

Igår, tisdag, röstade kommunstyrelsen i Göteborg för förslaget om längre öppettider på krogarna i staden.

2012 beslutade kommunfullmäktige att begränsa krogarnas öppettider, något som orsakade mycket upprördhet inom krogvärlden.

Liberalernas Helene Odenjung skrev förra åren en motion där hon föreslår att senaste serveringstid i Göteborgs Stad ändras till klockan 05.00 alla dagar i veckan, och att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige reviderar Göteborgs Stads riktlinjer för alkoholservering enligt detta förslag.

Motionen gick sedan ut på remiss till social resursförvaltning och stadsdelsförvaltningarna Centrum och Majorna-Linné. De två stadsdelsförvaltningarna sade nej till förslaget, medan social resursförvaltning sade ja.

Liberalerna fick stöd av Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna och i ett gemensamt yrkande bad partierna om ett beslut som ska ge krogarna möjlighet att ha öppet till 05 på fredagar, något som sedan tidigare bara varit möjligt på lördagarna.

Anledningen anges vara att: ”Göteborg behöver utvecklas och stärkas som turistdestination, evenemangsstad och kvällsekonomi och att det därför är rimligt att tillåta serveringstider på fredagar till klockan 05”.

Kommunstyrelsen beslutade efter omröstning att säga ja till förslaget. Nu går ärendet vidare till kommunfullmäktige för officiellt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.