Länsstyrelsen bekräftar nytt vargrevir i Skaraborg

Uppdaterad
Publicerad

Vargreviren i Västsverige har förändrats. I Skaraborg har ett nytt dykt upp – medan länsstyrelsen inte kunnat dokumentera något fast revir i Dalsland i år.

– Det fanns förra vintern. Men i år har vi ännu inte hittat dem. Nu är det stationära vargar i de östra delarna av länet i stället, säger Anita Bergstedt, chef för viltenheten.

Årets inventering av varg i länet pågår fortfarande och hittills har länsstyrelsen sett tre revir. Två av dem ligger i Skaraborg. Det handlar om Tivedenreviret, i närheten av Tivedens nationalpark, som delas med Örebro län. I år har Länsstyrelsen dessutom sett ett nytt revir, det så kallade Vikenreviret i trakten kring Skövde och Tibro.

– Där har vi inte förstått att det funnits stationära vargar tidigare, säger Anita Bergstedt.

Oro från fårägare

I Sjuhärad finns sedan ett drygt ett år tillbaka ett konstaterat revir i Ulricehamn. Reviret kallas för Brängenreviret och sträcker sig över länsgränsen till Jönköpingssidan. Förra året fick vargparet där sju valpar. Ännu har vargarna inte tagit någon tamboskap i området, enligt länsstyrelsen. Men länsstyrelsen möter en oro från djurägare.

– Det är något nytt som inte funnits där tidigare. Man är inte van. Man vet inte hur man ska hantera det. Risken finns alltid för angrepp. Det är ju rovdjur. Men har man bra stängsel med ström på så ska djuren vara väl skyddade, säger Anita Bergstedt, chef för viltenheten på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Anita Bergstedt utesluter inte att det kan bildas fler revir i länet. Hör henne om detta i klippet ovan.

Rovdjursförvaltning

Det är länsstyrelsen som ansvarar för förvaltningen av de stora rovdjuren. Bland annat så inventeras rovdjuren. Länstyrelsen betalar även ut ersättning för skador orsakade av stora rovdjur och hanterar skyddsjaktärenden på rovdjur.

Länsstyrelsen beskriver sitt mål med vargförvaltningen med att:

• Kartlägga antalet föryngringar och stationära vargar årligen.

• Informera och förebygga skador på tamdjur och hundar med exempelvis rovdjursavvisande stängsel.

• Motverka illegal jakt.

källa: Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.