I april stoppades planerna på en solcellsparken i skånska Svedberga av Mark- och miljööverdomstolen. Domstolen ansåg inte att det var motiverat att anläggningen skulle ligga på jordbruksmark. Från flera håll fördes åsikter fram att domen nu helt hindrade att solceller byggs på åkrar. Länsstyrelsen i Västra Götaland delar inte den uppfattningen.
– Nej, vi har inte tolkat den domen som att det är tvärstopp. Det krävs mer utredning av verksamhetsutövaren, men det är absolut möjligt att etablera solceller på brukningsvärd jordbruksmark, säger Kristina Höök Patriksson, strateg på länsstyrelsen i Västra Götalands solcellsgrupp.
Större andel godkänns
Under 2023 var intresset för att bygga solcellsparker stort i Västsverige. Av de 88 ansökningar som handlades fick 45 grönt ljus. Under första halvan av 2024 har det blivit betydligt färre avslag. 31 har godkänts och fem har avvisats eller avskrivits.
Enligt Kristina Höök Patriksson är en av orsakerna till den ökade andelen bifall att de sedan ett drygt år tillbaka har en bättre utarbetad strategi.
– Vi har utfärdat färre förbud, men företagen kommer också in med bättre ansökningar så att vi kan godkänna fler, säger hon.
Mer solkraft till 2030
Hittills har 91 solcellsparker med sammanlagd kapacitet att producera 600 GWh årligen godkänts i Västsverige. Västra Götalandsregionens mål är att siffran ska vara mer än tre gånger så stor till 2030, 2000 GWh.