Cyanidampullen på bilden hittades vid ett annat tillfälle i Norge. Den nu hittade ska vara snarlik. Foto: Espen De Lange / TT

Misstänkt cyanidampull ofarlig

Uppdaterad
Publicerad

Den ampull med okänt innehåll som hittades på stranden på Sydkoster utanför Strömstad, och först befarades innehålla cyanid från andra världskriget, visade sig vara ofarlig.

– Vi fick in den från Naturvårdsverket i fredags, säger Johan Hilding vid polisen i Strömstad. De hade hittat den i nationalparken. Nu ligger den inlåst här hos mig på polisstationen.

Enligt Johan Hilding användes ampullerna till att kontrollera om det fanns stridsgas i ett visst utrymme. I slutet av andra världskriget dumpades de i Oslofjorden, och dyker sedan dess upp med jämna mellanrum i Norge. Analyser har visat att det funnits cyanid i tidigare hittade ampuller. Senast i början av januari i år hittades exempelvis ampuller nära Horten vid Oslofjorden och utanför Mandal på norska sydkusten.

– Så länge ampullerna är hela är det ingen fara, det är när de går sönder som de kan vara hälsofarliga, säger Johan Hilding. 

Extremt giftigt

Vätecyanid, eller blåsyra, är extremt giftigt och kan vara dödligt även i små mängder. Den som hittar en ampull bör därför direkt ringa till 112.

– Vi vet att det just nu är många strandstädningar på gång, så det kan ju hända att det hittas fler ampuller, säger Lisa Nordahl.

Vad som händer med ampullen som hittades på Koster är ännu oklart. Det är inte helt tydligt vems ansvaret är.

– Jag försöker hitta någon som kan tänka sig att ta i det just nu, men jag har inte lyckats ännu, säger Johan Hilding.

– Vi vill förstås veta vad det är. Cyanid är jättegiftigt — om det nu är cyanid. Det kan ju vara något helt annat också, säger Nordahl.

Besked om ofarligt innehåll

Under onsdagskvällen kom besked ifrån Länsstyrelsen om innehållet i ampullen. Efter kontakt med Försvarets forskningsinstitut, FOI har saker och ting klarnat. Ampullen visade sig mycket riktigt vara från andra världskriget men den innehöll inga farliga ämnen.

Det finns inte heller någon oro om man skulle hitta ytterligare liknande ampuller, enligt FOI. De kan innehålla mycket små mängder kvicksilver men behöver då endast sopsorteras som farligt avfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.