Genrebild. Foto: TT

Lärare i Västsverige åtalas för sexuellt ofredande av elever

Uppdaterad
Publicerad

En gymnasielärare i Västsverige misstänks ha erbjudit sin elev bättre betyg i utbyte mot sexuella tjänster. Nu åtalas läraren för sexuellt ofredande mot flera elever.

Totalt ska sex stycken elever blivit utsatta vid olika tillfällen mellan 2017 och 2019. Enligt åtalet ska läraren bland annat under ett betygssamtal ha sagt att en av eleverna skulle kunna få högre betyg genom att blanda in sexuella handlingar, något som Bohusläningen var först med att rapportera om.

Vid ett annat samtal ska läraren tagit tag om elevens hals och uttalat ”strypsex är najs” eller liknande enligt åtalet.

– Jag vill inte gå in på i vilka sammanhang detta har skett, men i skolmiljö i alla fall, säger åklagare Carina Gustafsson till Bohusläningen.

Förnekar brott

2019 polisanmäldes läraren och skiljdes från sin tjänst under en tillfällig period. Nu har läraren stängts av en månad under rättsprocessen.

– Nu hamnar frågan i en allvarligare dager. Vi blandar oss inte i åtalsprocessen, vi hade en intern diskussion och kom fram till att under rättegångsprocessen har vi stängt av den här läraren i samråd med personalavdelningen, säger förvaltningschefen i kommunen till Svt Nyheter Väst.

– Jag vill betona att vi gör det som en preventiv åtgärd, vi tar inte ställning till om det blir en fällande dom eller inte, säger förvaltningschefen.

Läraren förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer