Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet. Foto: TT

Lärarförbundet reagerar på Uppdrag gransknings reportage

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar Lärarförbundet på Uppdrag gransknings kartläggning av unga män som hamnat i belastningsregistret efter sin skoltid på Hisingen i Göteborg.

– Skolan måste vara bäst där förutsättningarna är sämst. Förser vi skolor i utsatta områden med rätt resurser kan de vara ett kraftfullt instrument för att skapa framtidshopp och mening åt eleverna, menar Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

Uppdrag Granskning berättade på onsdagen att på Sjumilaskolan i Biskopsgården är var fjärde manlig elev som gått ut högstadiet mellan 2011 och 2015 lagförd för någon form av brott.

Sjumilaskolan har en historik kantad av problem. När Skolinspektionen besökte skolan hösten 2015 vittnade lärare på skolan om att de är rädda och att de inte vågade avbryta bråk mellan elever – trots att de fruktade att eleverna ska slå ihjäl varandra.

– Det Uppdrag Granskning missar i sitt reportage är det enorma engagemang och det ansvar som lärare varje dag visar i skolan. Men lärare och skolledare kan inte utrota segregationen. Lärare och skolledare kan inte stoppa gängkriminaliteten. Vi lärare har ett viktigt jobb att lära våra elever allt vi förmår även i svåra situationer och i socialt utsatta miljöer. Med rätt förutsättningar kan och vill vi göra skillnad för våra elevers framtid, kommenterar Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

Hon tycker det är dags att erkänna att skolor i utsatta områden inte bara fordrar vissa extra resurser, utan att det istället handlar om att organisera skolinsatser på ett helt annat sätt.

– Aldrig har argumenten för att skriva in blandad elevsammansättning i skollagens portalparagraf varit större.

LÄS MER: Så fick Sjumilaskoskolan grönt på alla punkter från Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.