Foto: TT

Elev anhållen efter skolexplosion

Uppdaterad
Publicerad

En elev har anhållits misstänkt för att ligga bakom explosionen på en skola i centrala Göteborg på onsdagen. Skolan utrymdes och nationella bombskyddet var på plats.

Vid lunchtid på onsdagen larmades SOS Alarm, räddningstjänst och polis om en misstänkt explosion på Cybergymnasiet i centrala Göteborg.

– Något har detonerat, men det finns inga uppgifter om personskador, säger Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen Region väst.

Larmet kom strax efter klockan 12. Då hade brandlarmet på skolan gått och alla elever utrymts. Polisen tog snabbt beslutet att kalla in nationella bombskyddet för att undersöka lokalerna.

Vid 14-tiden kom beskedet att en elev på skolan gripits misstänkt för att ha tillverkat någon typ av hemmagjord bomb. Eleven hördes av polis under eftermiddagen.

Hossein serverade mat när larmet gick

Hossein Farspour arbetar i skolans matsal och höll precis på att servera mat när larmet gick. Enligt honom kan det ha rört sig om en explosion inne på en toalett.

– Det jag hört av skolledningen var att någon eller några elever hade smällare på toaletten. Om det stämmer vet jag inte, men någon ska ha sett en petflaska och aluminiumfolie.

Skolans rektor, Kristina Haeffner, hörde själv smällen.

– Det var en smäll, sedan gick brandlarmet. Jag är så oerhört glad att alla rutiner fungerat, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Enligt Haeffner ska explosionen inte ha orsakat några större materiella skador, och hon räknar med att kunna bedriva skolundervisning som vanligt på torsdagen.

Vad tänker du om att en elev gripits ?

– Om det är så är det jättetragiskt, men än så länge vill jag inte spekulera i detta.

Händelsen rubricerades inledningsvis som allmänfarlig vårdslöshet, men ändrades senare till allmänfarlig ödeläggelse.

Misstänkte anhållen

På onsdagskvällen meddelade polisen att den gripne har anhållits.

– Han blev anhållen strax efter klockan 21.00 av jourhavande åklagare, säger polisens presstalesperson Hans Lippens till SVT Nyheter Väst.

Han är fortfarande misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse men vilken misstankegrad som gäller är oklart.

Vad händer under kvällen och natten?

– Ingenting. Förhören fortsätter imorgon, säger Hans Lippens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.