Räddningstjänst, polis och ambulans har ryckt ut till hamnen i Göteborg på grund av ett farligt utsläpp. Foto: SVT

Larm om utsläpp i Göteborgs hamn – falskt alarm

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänst, polis och ambulans har ryckt ut till hamnen i Göteborg på grund av ett farligt utsläpp.

– Vi har skickat åtta enheter med totalt ett 30-tal brandmän till platsen, säger Björn Wanderkay, vid räddningstjänsten till SVT Nyheter Väst.

Enligt larmet ska det handla om ett frätande ämne som läckt ut från en container i Ävsborgshamnen i Göteborg.

– Ämnet som läckt ut är metakrylsyra och det är en frätande och sur vätska, säger Lars Larsson, LC-ledare på räddningstjänsten Storgöteborg.

Läckage från ventil

Enligt honom  läcker syran från en ventil på en container som står på ett fartyg i hamnen.

– Det kommer en tunn stråle från ventilen, så det är ingen stor läcka. Just nu är vi på plats med räddningsstyrkor från Torslanda, Lundby och Kortedala, säger han.

De är också på väg med en miljöskyddscontainer, vilket innehåller utrustning för att ta hand om den här typen av utsläpp.

Bara vanligt vatten

– Vi har spärrat av i området med ungefär 50 meter från platsen för läckaget och de som arbetar närmast har kemskyddsdräkter på sig.

Vid 17-tiden uppger räddningstjänsten Storgöteborg att det inte var någon frätande syra utan helt vanligt vatten.

– Vi tog prover på det som läckte när vi kom dit och det visade sig vara vatten och inte metakrylsyra som larmet löd, säger Jonas Gill, larm- och ledningsoperatör på rättningstjänsten Storgöteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.