Två Lex Sarah-anmälningar samma dag ger en skrämmande bild av hemtjänsten i Borås. (Genrebild). Foto: Pontus Lundahl/TT

Larm om vanvård trots dagliga besök från hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad
En av hemtjänstens ”brukare” visade tecken på grav undernäring och vanvård, en annan levde i misär och avled två dagar efter att ha tagit sig till sjukhus. I båda fallen Lex Sarah-anmäls hemtjänsten i Borås till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

De båda anmälningarna från chefer på vård- och äldreomsorgen i Borås inkom till IVO samma dag, den 18 maj. De ger en skrämmande bild.

I det ena fallet beskrivs den miljö en så kallad brukare levde i: ”Det var misär hos brukaren i dennes lägenhet. Det var kraftig stank av urin och avföring, det var stora mängder sopor och det var mycket smutsigt på golven. I handfat och badkar var det fullt med saker så brukaren kunde inte sköta sin hygien. Brukaren klarade inte att förflytta sig själv (...) Brukaren uträttade sina behov i en plasthink som stod på golvet i vardagsrum/sovrum. Brukaren var kraftigt avmagrad.”

Ändå hade denna person haft dagliga besök av hemtjänsten sedan februari. Den 3 april orkade personen inte bo kvar hemma och tog sig själv till sjukhus där hen avled den 5 april.

Saknades städredskap

När samhällets hjälp i form av hemtjänsten skulle starta insatserna i februari framkom att det saknades städredskap i lägenheten. Istället för att snabbt ordna detta, informerades enhetschef och biståndshandläggare. Saken togs också upp på ett ”teammöte”. Under tiden kom det in orosanmälningar från både läkare, hyresvärden och en granne – men inga konkreta åtgärder vidtogs.

En separat utredning har påbörjats men inte slutförts. I anmälan konstateras dock att utredaren anser att det finns ”brister inom både myndighet och verkställighet och att åtgärder inte har vidtagits i tillräcklig omfattning.”

Grav undernäring

Det andra fallet uppdagades sedan en god man klagat. När den gode mannen besökte personen hade hen kräkts hela natten. Efter två dygn utan extra tillsyn larmades ambulans och personen fördes till sjukhus. Där konstaterade läkare att patienten uppvisade tecken som uppträder vid grav undernäring. Hen hade inte fått stöd i personlig hygien och enligt anmälan upplevde sjukhuspersonalen att hen var vanvårdad.

”Komplex funktionsnedsättning”

Av anmälan framgår att denna person har en ”komplex funktionsnedsättning” och inte hade varit uppe ur sängen på ett halvår. Därefter kommer en mening som är svårförenlig med vad som upptäcktes på sjukhuset: ”Brukaren har omfattande insatser från hemtjänsten flera gånger om dagen, bland annat trygghetslarm, stöd med attordna mat och dryck under hela dagen, diskning, personlig hygien, tvättning samt städning.”

Rapporten från sjukhuset ledde till ”samtal med berörd personal”, information, orosanmälningar, utredningar... Och nu alltså också en Lex Sarah-anmälan till IVO.

Förvaltningschefen: ”Väldigt allvarliga händelser”

Enligt Maria Jonsson, chef för vård- och äldreförvaltningen i Borås stad, är det nu mycket viktigt att dessa båda händelser utreds.

– Så att vi ser till att täppa till eventuella brister som har uppstått så att inte det ska hända, säger Maria Jonsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Jonsson, chef för vård- och äldreförvatlningen i Borås Stad. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer