Arkivbild. Foto: TT

Larmar om situationen på sjukhuset i Borås

Publicerad

Överbeläggningar, stress och svimattacker bland personalen på Södra älvsborgs sjukhus i Borås. Nu kräver skyddsombuden bättring och har vänt sig till Arbetsmiljöverket.

– Personalen är irriterade, har sömnproblem, är stressade och tänker på jobbet när man är ledig, säger Lena Andersson, huvudskyddsombud på Vårdförbundet.

– Någon har även svimmat under ett väldigt pressat arbetspass. Jag ser ju att våra medlemmar inte mår bra, säger hon.

Situationen var tuff redan under sommaren förra året. Pressen var hög på personalen efter överbeläggningar hos kirurgavdelningen på Södra älvsborgs sjukhus i Borås.

– Det brukar lugna ner sig till hösten, men det gjorde det inte, säger Lena Andersson.

Krävde bättring

Under januari månad hade avdelningen i snitt haft en beläggningsgrad på 115,5 procent. Förändrade rutiner och skiftningar i arbetsuppgifter gjorde att personalen upplevde arbetsbelastningen som alldeles för hög. 

Den 20 februari larmade skyddsombuden till arbetsgivaren att något måste göras. Några dagar senare, den 3 mars, kom svaret med åtgärder som utökning av vårdplatser och rekrytering av ny personal.

– Vi har försökt säga detta till arbetsgivaren länge, och har haft en god dialog. Men när vi ser åtgärder som inte ger resultat så måste vi gå vidare med det här, säger hon och menar att det redan är svårt som det är att rekrytera personal.

”Inte tillräckliga”

Åtgärderna som sjukhuset föreslog var inte tillräckliga, menade skyddsombuden. Nu begär de att Arbetsmiljöverket agerar med föreläggande eller förbud.

– Jag tycker det är allvarligt, en hög belastning på personalen över lång tid leder till att personalen blir sjuk, säger Lena Andersson.

Behöver medborgarna vara oroliga?

– Det vet jag inte, men personal som mår bra gör också ett bättre jobb. Så kan man väl säga, säger hon.

Delar bilden av situationen

Till P4 Sjuhärad säger ställföreträdande verksamhetschefen på kirugkliniken, Magnus Tärby, att han delar upplevelsen av att situationen är ansträngt på den här avdelningen. Hade säger också att han gärna sett att fler sjuksköterskor kunde rekryteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.