Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Områdeschefen Maria Taranger på Sahlgrenska berättar varför du ska undvika att gå till akuten i trettonhelgen Foto: SVT

Larmet från Sahlgrenska: Många äldre med RS-virus – inte bara barn drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara barn som just nu drabbas hårt av RS-virus. Även äldre blir svårt sjuka och flera ligger inlagda med viruset.

– Äldre är drabbade nu. Det är viktigt att man skyddar sina äldre, är man förkyld ska man inte utsätta dem för smitta, säger Maria Taranger, områdeschef på Sahlgrenska.

Starta klippet för att se områdeschefen på Sahlgrenska berätta varför du ska undvika att gå till akuten i trettonhelgen

Orsaken till att sjukvården nu ser att äldre drabbas av RS-virus behöver inte betyda att fler personer faktiskt har viruset: det kan också bero på att man tidigare inte har identifierat virustypen.

– Det är möjligt att de har varit drabbade tidigare men att vi nu när vi letar efter covid är mer noggranna med att typa och se viruset, säger Maria Tarnager.

Barn drabbas hårt

Annars är det barn som är hårdast drabbade av RS-virus.

Förra veckan registrerades som mest 280 sökande till barnakuten på en och samma dag, många av dem med RS-virus, enligt Maria Taranger. Detta kan jämföras med tidigare siffror på 170 till 180 sökande per dag.

– De har haft en jättetuff situation där, säger Maria Taranger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.