Peter Nolskog är smittskyddsläkare i Skaraborg och menar att det finns allvarliga risker med att sätta in antibiotika mot mycoplasma genitalium om det verkligen inte behövs. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Läkaren om okända könssjukdomen: Ska inte behandlas

Uppdaterad
Publicerad

Den för allmänheten ganska okända könssjukdomen mycoplasma genitalium borde inte behandlas. Det menar i alla fall smittskyddsläkaren Peter Nolskog i Skövde, som är orolig för antibiotikaresistens.

– Då går det inte att behandla sjukdomen alls för de som får symptom heller, säger han.

Med bara ett klick på datorn är det enkelt att beställa hem tester för könssjukdomar. Där kan man bland annat få svar på om man har den för allmänheten rätt okända könssjukdomen mycoplasma genitalium.

– I stort sett är det samma symptom som för klamydia, förklarar Peter Nolskog.

Könssjukdomen upptäcktes på 80-talet, men det har tagit tid att undersöka den för den är svår att ta prover på, menar Nolskog. Sjukdomen är smittsam, men är samtidigt inte anmälningspliktig enligt Smittskyddslagen.

Tester oroar i onödan

Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Skövde, är kritisk mot att testerna är så lättillgängliga och att det kan oroa unga som får ett positivt svar. För även om man får ett positivt svar så behöver det inte innebära att man har symptom på sjukdomen.

– Man måste inte behandla bara för att man hittar en bakterie, men det kanske kan vara svårt för folk att förstå att de ska gå runt med en bakterie i kroppen.

Peter Nolskog är orolig för antibiotikaresistens.

– Problemet med bakterien är att den väldigt lätt blir motståndskraftig mot antibiotika. Om man då behandlar även dem som inte har besvär så blir all behandling omöjlig i framtiden.

Problemet är också att sjukdomen är outforskad. Det finns funderingar bland forskarna på om bakterieinfektionen kan orsaka sammanväxt i äggledare, som i sin tur kan leda till infertilitet. Men det vet man i dag inte säkert.

Men om man inte riktigt vet vad konsekvenserna kan bli av sjukdomen, är det inte viktigt att behandla då?

– Normalt sett skulle man nog behandla sjukdomen för säkerhets skull, eftersom man inte vet vad konsekvenserna kan bli. Men vi vet att konsekvensen av att behandla innebär att det ganska snart inte går att behandla. Det är därför jag anser att bara de med tydliga besvär – som värk och problem som man känner av – ska behandlas med antibiotika, framhåller Peter Nolskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.