Micha säger att det är få som tittar upp eller hälsar tillbaka när han säljer tidningar. Foto: SVT

Faktumförsäljaren Micha: Folk ser mig inte längre

Uppdaterad
Publicerad

Micha har sålt gatutidningar i nästan 19 år – men det har blivit allt tuffare.

Framförallt för att förbipasserande inte lägger märke till honom utan tittar ned i mobilen.

– Av tusen människor så kanske det är 20-30 som tittar upp och hejar, säger han.

På bland annat centralstationen i Göteborg säljer Micha tidningen Faktum flera timmar om dagen. Det är nästan 19 år sen han började att sälja. För honom blev den en vändpunkt i livet. 

De som säljer tidningen lever i hemlöshet, fattigdom eller utanförskap. Försäljarna köper varje tidning för 40 kronor, säljer den för 80 och behåller mellanskillnaden. Antingen kan de ta ut pengarna eller investera i nya tidningar att sälja.

Svårare att sälja

Men Micha och flera andra försäljare vittnar om att det har blivit tuffare att sälja, framförallt för att det är svårt att få uppmärksamhet från förbipasserande.

– Av tusen människor så kanske det är 20-30 som tittar upp och hejar. Resten är så stressade och tittar i mobilen och har sladdar till öronen. Då får man inte kontakt med folk och mister kunder naturligtvis.

Hör Micha berätta hur han går tillväga för att möta nya kunder i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.