Lars-Urban Heljes kosterbåt Taifun har blivit k-märkt av Sjöhistoriska museet. Foto: Privat.

Lars-Urbans kosterbåt Taifun k-märktes av Sjöhistoriska

Uppdaterad
Publicerad

Sjöhistoriska museet har gjort nya k-märkningar på nio fritidsbåtar. En av dem, kosterbåten Taifun, finns på Orust.

– Den är som ett konstverk när man ser den på land. Jag förvånas över hur man kan konstruera något så vackert, säger ägaren Lars-Urban Helje.

Totalt har museet k-märkt 143 fritidsbåtar på ägarnas initiativ sedan starten 2009. För att en båt ska kunna k-märkas ska den vara byggd innan 1965, vara i fint skick och ha en väldokumenterad historia.

Syftet med att k-märka båtarna är att ge både uppskattning och uppmärksamhet till människorna som satsar pengar och tid på sina gamla båtar.

Nu har alltså nio båtar k-märkts på olika platser i Sverige. De är av olika modeller och är byggda i unika exemplar. En av dem är kosterbåten Taifun på Orust som byggdes 1937.

”Visste inget om kosterbåtar”

Ägaren Lars-Urban Helje bor egentligen i Lima i Dalarna men båten har han på Orust. När han är där bor han i en husvagn och när SVT Nyheter Väst ringer honom på tisdagen är han på ön.

Han köpte Taifun för ungefär 7 år sedan på Saltholmen i Göteborg.

– Jag visste inget om kosterbåtar men det såg ut som en trevlig båt. Jag fick se den och köpte den för en ganska billig peng, säger Lars-Urban Helje.

”Vad i hela friden har jag köpt?”

Det visade sig att Taifun var byggd i Kungsviken på Orust och att Hjalmar Johansson, ett känt namn bland båtkonstruktörer, hade ritat den.

– Ju mer de berättade om båten desto fler frågetecken fick jag. Vad i hela friden har jag köpt?

Efter att ha renoverat båten var den först seglingsbar förra året. Men då var vädret så dåligt att det bara blev några få turer med den. I år hoppas Lars-Urban Helje på bättre lycka med vädret.

– Jag brukar säga att jag snubblat över en kulturskatt. Det har jag verkligen gjort.

Hur tänker du kring att den blivit k-märkt?

– Det känns väldigt bra. Det är en bekräftelse och en belöning, ungefär som ett köttben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.