Två saker som gör läsarna lyckligare: bibeln och att slippa barn. Foto: TT

Läsarnas tips: Så blir man lyckligare

Publicerad

Läs bibeln. Skaffa inte barn. Det är några av sakerna som gör SVT Nyheter Västs läsare lyckligare.

Vägen till lycka är inte okomplicerad. Olika människor gör på olika sätt. Och sedan finns det några generella tips som visat sig vara hjälpsamma för fler än en person – till exempel att ha kompisar.

Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs univiersitet och tidigare radiofilosof i programmet Christer i P3,  gav tre matnyttiga tips om hur man kan bli lyckligare i en artikel på SVT Nyheter Västs sajt, med anledning av nya siffror från World Happiness Report.

Efter artikeln har läsarna reagerat. Vissa håller med i delar av Brüldes tips, andra föreslår helt andra vägar för att uppnå en större lycka i livet.

Brüldes tips

Förutom att det finns utomliggande faktorer som påverkar lyckokänslan hos människor – till exempel att ha ett jobb, kärleksrelationer och vänner – berättar Bengt Brülde att det är de psykologiska faktorerna som faktiskt väger tyngst. Dessvärre är det just de psykologiska faktorerna som är svårast att ändra på.

– Den tyngst vägande faktorn när man jämför lycka mellan människor i ett rikt land är inte hur mycket man tjänar, utan personlighetsegenskaper – är man extrovert eller introvert, hur positivt tänker man, vad har man för självkänsla och så vidare, säger Brülde, som forskat om lycka i 15 år.

Men trots de något pessimistiska förutsättningarna samlade han i alla fall ihop tre tips som kan göra skillnad i vardagen: ”Mindfulness”, tacksamhetsövningar och fysisk aktivitet.

Skaffa inte barn

Men ett par av våra läsare tror inte helt och hållet på Brüldes tips. I stället har de samlat ihop och skickat in sina egna bästa tips för att bli lyckligare.

En av läsarna skrapade ihop sex koncisa förslag till SVT Nyheter Väst. Bland annat att skaffa sig pengar och att eliminera ordet ”måste” i vardagen. Ett annat handfast förslag löd: ”Skaffa inte barn”.

Samtidigt fanns även kärlek och att få vara frisk med på den listan, vilket faktiskt går ganska väl i linje med Bengt Brüldes tips.

En annan läsare, vars morfar blev över 100 år gammal, tycker att det där med fysisk aktivitet är kraftigt överskattat: ”Han gick inte ett steg mer än nödvändigt. Men samtidigt var han den mest lyckliga människa jag känt. Att flåsa fram i ett motionsspår och tro man blir lycklig av det är nog mer en form av självbedrägeri”.

En tredje läsare föreslår bibeln som lösningen till ett lyckligare liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer