Den lastbil som var inblandad i dödsolyckan tillhörde en trafikskola. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Lastbilen i dödsolyckan tillhörde trafikskola – kan ha handlat om en övningskörning

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilen som krockade med ett tåg utanför Uddevalla under onsdagen tillhörde en trafikskola. Det uppger polisen vid lunchtid på torsdagen. Två män dog i olyckan och polisen utesluter inte att det kan handla om en arbetsplatsolycka då den kan ha skett vid en övningskörning.

Olyckan skedde vid 17-tiden på onsdagen. Männen som omkom var enligt polisen i 35-årsåldern och färdades i lastbilen, som tillhör en trafikskola. Polisen kan inte utesluta att lastbilen var ute på en övningskörning.

Tåget hade cirka 20 passagerare. Ingen av dem behövde ambulansvård.

Men tågets första vagn spårade ur, och skadorna på järnvägen blev omfattande. Bland annat är hundratals betongsliprar skadade eller flyttade, och ett antal ledningsstolpar måste bytas ut.

Järnväg avstängd

Järnvägen går mellan Uddevalla och Herrljunga. Det är oklart hur länge trafiken förbi olycksplatsen kommer att vara avstängd för reparationsarbete, men det kan bli i upp till en vecka.

– Kylan är ett problem. Det är svårare att svetsa i minusgrader, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Ska få bommar

Det är en mindre, enskild väg som korsar järnvägen på olycksplatsen. Enligt Trafikverket fanns varningsskyltar och stopplikt, men ingen signalanordning och inga bommar.

Sikten på platsen betecknas som god. Men trafiksituationen har bedömts vara sådan att korsningen är prioriterad i Trafikverkets planer.

– Den är tänkt att få bommar nästa år, säger Katarina Wolffram.

Polisen gör en utredning om vållande till annans död i samband med olyckan. Men ingen person är misstänkt för brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.