En cyklist omkom efter att ha blivit påkörd av en lastbil vid Lindholmsallén Foto: SVT

Lastbilschaufför frias efter dödsolycka

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2016 omkom en ung cyklist efter att ha blivit påkörd av en lastbil på Hisingen i Göteborg. Lastbilschauffören fälldes i tingsrätten för vållande till annans död, men hovrätten friar mannen.

Olyckan inträffade på Lindholmen i Göteborg. En ung man kom cyklande på en cykelbana, samtidigt som en lastbil förberedde sig för att svänga höger och därmed korsa cykelbanan. Varken cyklisten eller lastbilsföraren verkar ha noterat varandra och kollisionen var ett faktum. Den unge mannen fick så svåra skallskador att han tros ha omkommit omedelbart.

Olyckan inträffade på en så kallad obevakad cykelpassage, där cyklister som befinner sig på passagen eller precis är på väg ut på passagen ska ges tillfälle att passera. I annat fall är det cyklisterna som har väjningsplikt gentemot bilisterna.

Lastbilsföraren åtalades för vållande till annans död eftersom han inte stannat för cyklisten, och tingsrätten höll med om att föraren agerat oaktsamt.

Men hovrätten resonerar annorlunda, och menar att det råder oklarheter kring var cyklisten befann sig när lastbilen började svänga upp på cykelpassagen. Därmed anser man det inte bevisat att lastbilsföraren var skyldig att stanna.

Föraren frias därför helt från brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.