Lätt att kopiera din nyckelbricka

Uppdaterad
Publicerad

Elektroniska plastbrickor fungerar idag som nycklar till både kontor och bostäder. Men teknologin kan enkelt kopieras.

Med hjälp av en elektronisk byggsats, en provisorisk scanner, kan man enkelt kopiera RFID-taggar, de elektroniska brickor som blivit mycket vanliga i samhället.

Två IT-experter i Göteborg demonstrerar för SVT Västnytt hur enkelt det är.

En provisorisk scanner kan beställas på nätet och kostar runt en hundralapp. Apparaten kan vara liten som en femkrona. Bara antennen kommer tillräckligt nära brickan eller kortet kan den läsa av dess information. Det hela går fort att genomföra.

Det finns två olika grupper av RFID-teknik. 125 KHZ och 13,56 MHZ.

– 125 KHZ taggen är fullständigt osäker. Den andra varianten är lite säkrare men inte helt säker, säger Mattias Jidhage, säkerhetskonsult.

Kan komplettera med pinkod

RFID står för radiofrekvensidentifiering och tekniken används i passerkort av olika slag till exempel pass, bilar, livsmedel och busskort. Bostadsbolaget Poseidon i Göteborg använder också RFID-teknik i stor omfattning.

– Vi har inte fått uppgifter att någon kopierat nyckelbrickor hos oss, säger Linda Thorsson, informationschef Poseidon.

SVT låter säkerhetsexperterna försöka kopiera passerkortet till SVT. Det kunde apparaten inte kopiera, men med rätt utrustning går även det menar Mattias Jidhage.

– Det går att kopiera taggarna precis som nycklar. Det finns ingen magi i den här tekniken som gör den säker. Vill man ha säkrare system ska man komplettera med pinkod, säger Mattias Jidhage, säkerhetskonsult.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer