Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Eckerdal, områdespolischef i Fyrbodal märker av att det har blivit bättre tillgång på passtider i polisområde väst Foto: SVT

Lättare att få passtid i Västra Götaland – men leveransproblem ställer till det ändå

Publicerad

Det ser ljusare ut på passfronten i Västra Götaland. Antalet tillgängliga tider har fördubblats och går inte åt lika fort som tidigare. Men, nu är det istället förseningar i själva tillverkningsprocessen som ställer till det för den som vill ha en resehandling klart till sommaren.

– Vi behöver styra flödet och försöka förmå så många som möjligt att boka id-kort istället, säger Lars Eckerdal, chef för polisområde Fyrbodal.

I klippet berättar polisområdeschef Lars Eckerdal om passläget i polisregion väst.

Under torsdagen meddelade polisen att leveranstiderna för pass kommer att drabbas av förseningar. Detta på grund av att leverantören som tillverkar passhandlingar har fått tekniska problem.

– Polismyndigheten driver på hårt för att se till att företaget fullgör avtalet. Parallellt fortsätter arbetet inom myndigheten med att öka antalet tillgängliga tider, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen Pass.

Bättre flöde i tidsbokningen

I polisområde väst så ser man en förbättring i antal tillgängliga tider för ansökan om pass.

– Det ser bättre och bättre ut. Tiderna går inte åt direkt utan kan bli liggande någon dag eller två innan de bokas upp, säger Lars Eckerdal.

Var det finns tider varierar beroende på när de släpps i de olika orterna. I Göteborg och Mölndal finns lediga tider fram till midsommar. Även i Skövde var tillgängligheten god den närmaste tiden när SVT Nyheter Väst söker i polisens E-tjänst för passansökan.

Men flaskhalsen i leveranskedjan ställer till det. Enligt polisen är väntetiden på att få ett färdigt pass just nu ungefär fyra veckor.

Billigare att ansöka om nationellt id-kort

I mitten på maj sänkte polisen priset på nationellt id-kort. Målet är att fler ska ansöka om det istället för pass för resor inom Europa. Id-korten drabbas inte av leveransproblemen, utan väntetiden för ett färdigt id-kort är omkring fem dagar.

I klippet nedan berättar Per Engström om hur man ska tänka när det är dags att boka passtid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen vill att de som kan söker nationellt id-kort istället för pass, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen Pass. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer