Tobias Stenström, ansvarig för kamerabevakning hos polisen, är positiv till den nya lagstiftningen. Foto: SVT

Nu får polisen kameraövervaka – utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår ett försök med fem övervakningskameror på Avenyn i Göteborg som fått tillstånd av datainspektionen. Men efter 1 januari 2020 justeras nuvarande lagstiftning och polisen kan sätta upp kameror utan tillstånd. Tanken är att det skall gå fort – och vara enkelt för polisen att få kameror på plats.

Efter nyår ska polis, tull, Säpo och kustbevakningen få sätta upp övervakningskameror utan att söka tillstånd hos Datainspektionen. Polisen måste fortfarande motivera varje kamera man använder ur integritethänseende, men man slipper ta den administrativa vägen via Datainspektionen, som både polis och regering menat tagit för lång tid.

– Ja, om vi finner att vi har rättsligt skäl för det. Om vi finner att en plats är mer utsatt än någon annan, säger Tobias Stenström, kameraansvarig hos polisen region Väst.

Trygghetsskapande

Brottsbekämpande myndigheter får alltså efter nyår eget mandat att sätta upp kameror på allmänna platser. Man anser att det då blir både enklare att utreda och förebygga brott.

– Absolut, här vill vi att kamerorna skall synas. Den ena effekten är just trygghetsskapande, säger Tobias Stenström.

”Otroligt bra verktyg”

Lagen begränsar inte antalet kameror. Regeringens ambition är att kamerorna skall flytta sig lika snabbt som brottsligheten.

Är ni nöjda med den nya lagstiftningen?

– Ja, det är jättebra. Det är ett otroligt bra verktyg, säger Tobias Stenström.

I framtiden kommer vi få se fler kameror?

– Ja, jag tror vi kommer ha fler kameror på platser som Avenyn, säger Tobias Stenström, kameraansvarig hos polisen region Väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer