Leila Ali-Elmi (MP) är uppvuxen i Hjällbo i Angered och jobbade i stadsdelen innan riksdagen. Foto: SVT

Leila Ali-Elmis (MP) år i riksdagen

Publicerad

Ett år har gått sedan valet. En av de mest omdiskuterade då var miljöpartisten Leila Ali-Elmi (MP) som kryssades in i riksdagen.

SVT har följt upp hennes arbete.

Den 16 september 2018 stod det klart. Miljöpartisten Leila Ali-Elmi fick en plats i riksdagen och kallades personkryssraket med sina 1467 röster.

– Ingen fick den uppmärksamheten jag fick eftersom jag skiljer mig från majoriteten som sitter i riksdagen. Jag ser annorlunda ut och kommer från en förort, säger hon.

Inga motioner har gått igenom

Leila Ali-Elmi är svensk-somalier och uppvuxen i Hjällbo i Angered. Hon jobbade i stadsdelen innan hon kryssades in i riksdagen. Sedan hennes intåg har hon själv skrivit fyra motioner och varit med på ytterligare 14. Motionerna handlar främst om ungdomsfrågor, jämlikhetsdata och hbtq-rättigheter.

Årets motioner har ännu inte behandlats, men av förra årets 11 motioner var det ingen som gick igenom.

– Vi skriver ju motionerna för att föra en politisk opinion. Vi sitter ju i regering så mycket av partiets program förverkligas via regeringen. Motionerna är ju ett strategiskt arbete.

Anklagades för klanröstning

När hennes framgång blev känd skrevs en ledartext om klanröstning och etnisk röstning där Leila Ali-Elmi (MP) lyftes. Och ljuset riktades snabbt på hur riksdagsledamoten hade fått sina röster.

– Mycket av kritiken har handlat om att demonisera mig. Det har handlat om klan, slöjan och mycket annat. Jag är inte där för att predika religion, jag är där för att vara politiker som alla andra. Jag blandar inte religion och politik, jag tycker inte andra ska göra det heller.

Miljöpartiet står still i opinionsundersökningar

Trots det stora mediala fokuset på miljöfrågor tycks inte Miljöpartiet växa i de senast gjorda opinionsundersökningarna.

Men för Leila Ali-Elmi fortsätter arbetet.

– Jag kommer att driva Miljöpartiets politik och försöka förverkliga den, det är mitt mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.