Lena Ferm tvingas avgå från sina uppdrag med omedelbar verkan. Foto: TT

Lena Ferm (M) röstas bort från utskott

Publicerad

Stadsdelsnämnden i Västra Hisingen röstade under tisdagen för ett beslut om att Lena Ferm (M) skulle avgå med omedelbar verkan från sina uppdrag i nämnden.

Torslandamoderaten Lena Ferm har det senaste hamnat i blåsväder för flera inlägg på sociala medier. Under tisdagen röstade stadsdelsnämnden i Västra Hisingen om huruvida Lena Ferm skulle sitta kvar på sina uppdrag som ordförande i individutskottet eller inte. Det var en nästan enhällig nämnd som röstade för att hon skulle avgå och Lena Ferm tvingas bort med omedelbar verkan. Partikollegan och ordföranden i stadsdelsnämnden, Rickard Eriksson (M) vill inte kommentera varför han yrkade på att Lena Ferm skulle avgå från sitt uppdrag i individutskottet.

– Det pågår en intern process här just nu och jag vill inte kommentera det, säger Rickard Erikssson.

Vad kommer att hända nu?

Nu sitterhon inte kvar som ordförande i individutskottet och nämndens arbete forsätter, säger Rickard Eriksson.

Twittrade rasistiska budskap

För några veckor sedan gjorde Lena Ferm ett inlägg på Twitter där hon skrev: ”De flesta invandrare är analfabeter. Det kommer inte lösa ett skit.” Ett inlägg som hon senare ångrade och tog bort. Men det kom även fram att hon gillat och återpublicerat annat material med rasistiska och högerextrema budskap på Twitter. Moderaterna i Göteborg har uppmanat Lena Ferm att lämna sina politiska uppdrag utan resultat. Hon sitter som andre vice ordförande för moderaterna i Göteborg och ledamot i stadsdelsnämnden Västra Hisingen. Hon är även ersättare i utbildningsnämnden.

Har hand om beslut som rör barn

Individutskottet har hand om personärenden inom socialtjänsten, bland annat beslut som rör omhändertagande av barn och boendestöd. Andre vice ordförande i stadsdelen, Emmali Jansson (MP), var en av dem som röstade för att Lena Ferm skulle lämna posten.

– Det är väldigt olämpligt att man är företrädare för kommunen när man har delat rasistisk propaganda. I individutskottet har man hand om viktiga beslut om enskilda människors liv. Då måste det vara en lämplig företrädare som alla har förtroende för, säger hon.

Emmali Jansson (MP) andre vice ordförande i stadsdelsnämnden Västra Hisingen var en av de som röstade för att Lena Ferm skulle avgå som ordförande i individutskottet.

Vad kände du när du fick reda på vad Lena Ferm hade skrivit?

– Det var verkligen förvånande att en moderatpolitiker som har en viktig och stor roll har spridit dessa budskap, aktivt och i stor omfattning och dessutom från diverse uppenbara trollkonton, säger Emmali Jansson.

Det var en person som röstade för att Lena Ferm skulle sitta kvar i individutskottet. Två röster lades ned och resten röstade för att hon skulle avgå. Eftersom det var personröster framgår det inte vilka partier som röstade för vad.

SVT Väst har sökt Lena Ferm utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer