Foto: SVT

Lerums gymnasium stänger – se rektorn ge beskedet till eleverna

Uppdaterad
Publicerad

I förmiddags fick 1200 elever på Lerums gymnasium beskedet: Skolan stängs, och all undervisning sker på distans.

– Vi har inte varit med om något liknande förut och vi kan inte förutsäga hur det kommer påverka eleverna, säger Lars Andersson, rektor.

Starta klippet för att se rektorn berätta om stängningen för eleverna, och för att höra deras reaktion.

När skoldagen är slut ska gymnasieeleverna samla ihop datorer, laddare och läroböcker. På tisdagen kommer de nämligen inte tillbaka, och undervisningen kommer framöver att bedrivas i digitala klassrum.

– Det blir jobbigt om vi kommer behöva göra det via skype. Sitter man hemma så blir det kanske inte så bra för motivationen, säger Petter Börjel som går i ettan.

Självdisciplin kan spela en större roll

Hur länge skolan kommer vara stängd är oklart. Johanna Andersson, också förstaårselev, tror också att studiemotivation och självdisciplin kommer ställas på prov när skolan stänger.

– Folk kommer inte att ta sina studier på allvar hemma. Man blir lättare distraherad, säger hon.

”Känns ganska bra”

Carl-Johan Jidbrant går tredje året på tekniska programmet, något som han menar kan underlätta när lektionerna sker på plattformar på nätet.

– Det känns ganska bra, vi har redan en digitaliserad lärometod och kan jobba hemifrån om det är så, säger han.

Kommunen förbereder sig för fler skolstängningar

Att det i dagsläget handlar om gymnasieelever gjorde beslutet om att följa regeringens rekommendationer lättare, enligt kommunalrådet Lill Jansson (L). Samtidigt förbereder de sig på ett scenario där även grund- och förskolor behöver stänga.

– Det är ett mycket intensivt arbete just nu och vi har gått in i stabsorganisation där alla höga chefer tillsammans koordinerar allt. Just nu diskuterar vi hur vi ska lösa barnomsorg till barn vars föräldrar har viktiga arbeten som måste säkras, säger Lill Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.