En konflikt har blossat upp mellan Lerums kommun och Telia angående utbyggnad av bredbandsnätet i kommunen. Foto: SVT

Lerumspolitiker i tvist med Telia om bredbandsutbyggnad

Publicerad

En konflikt har blossat upp mellan Lerums kommun och Telia angående utbyggnad av bredbandsnätet i kommunen.

Telia säger att man följt ett överenskommet samverkansavtal, lerumspolitikerna hävdar motsatsen.

– Telia har byggt ut i de centrala delarna med stor ekonomisk vinst. Nu vill de inte ta de få förlustprojekt som är kvar trots att de får ett stort statligt stöd, säger Alexander Abenius (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerum.

Regeringens nya bredbandsstrategi säger att nästa år, 2020, bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s, år 2025 ska detta gälla hela Sverige, 100 procent av befolkningen. Dessa mål är desamma som lerumspolitikerna satt upp för den egna kommunen. Mål som nu inte kommer att nås.

– Vi har byggt bredband till över 1000 hushåll på landsbyggden i Lerum. Vi har kontaktat 111 hushåll om att vi inte kommer att bygga fiber till dem men vi vill ha en dialog med kommunen om alternativa byggsätt, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

”Vi har inte brutit något avtal”

Mellan parterna finns ett icke juridiskt bindande samverkansavtal där parterna har olika uppfattning om innehållet.

– Vi har inte brutit något avtal. Vi vill föra en dialog med kommunen men tyvärr har politikerna valt att lägga ner all dialog med oss, den enda vi får prata med är kommunens bredbandssamordnare, säger Inger Gunterberg.

– Jag vill att detta lyfts upp på ett nationellt plan, för om Telia får problem att bygga ut bredbandet i Lerums kommun så kan man ju undra hur de kommer att klara detta i ännu mer glesbygda kommuner, säger Alexander Abenius (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.