Marie Schmidt och Liselotte Öhrling på Lödöse museum laga medeltida rätter och åt enbart det under en veckas tid. Foto: SVT

Levde på medeltidsmat under en vecka: ”Mådde dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Bäver, torkad fisk och hirs stod på menyn när Marie och Liselotte bestämde sig för att under en veckas tid äta enbart medeltidsmat.

– Bävern var värst, beskt och surt i en förfärlig kombination, säger museipedagog Marie Schmidt.

Som museipedagoger på Lödöse museum får de ofta frågor om hur och vad man åt under medeltiden. De har plöjt åtskilliga receptböcker och har stor kunskap i ämnet. För att kunna svara besökarna ännu bättre, kom de på idén med ett veckolångt experiment. Att äta som man gjorde under medeltiden. Det visade sig blir en tuffare utmaning än de väntat sig.

– Redan måndag eftermiddag, första dagen var det jobbigt. Då var det mest koffeinbrist, säger Liselotte Öhrling.

Kaffe och te fanns ju nämligen inte i Sverige under medeltiden. Istället startade de dagen med varmt öl. 

– Man ville ha något med näring och mättnadskänsla, samtidigt som man inte fick äta något för att undvika att vara proppmätt när man skulle gå till dagens första gudstjänst, berättar Marie Schmidt.

Skiljer sig medeltida mat mycket från det vi äter idag?

– Råvarorna är ju inte så olika men det är andra kombination. Mycket kanel och kardemumma till exempel på bönor. Det är ett tips förresten, det var oväntat gott, säger Liselotte Öhrling. 

Torkad långa, så kallad stockfisk och lutfisk stod också på menyn under veckan samt en hel del grovt bröd och nötkött. Marie och Liselotts magar protesterade snabbt mot den nya dieten.

– Det blev tvärstopp i systemet. Jag är inte van att äta så mycket bröd och inte van vid öl heller. Vi blev förstoppade, förklarar Marie Schmidt.

Starta klippet ovan för att se rätterna de åt under veckan och hör vilken medeltida metod de tog till för att råd bot på tröga magar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.