Lidköping får kritik för brister i familjehem

Uppdaterad
Publicerad

Två barn som placerats i ett familjehem i Lidköping utsattes för olämpliga uppfostringsmetoder. Kommunens egen utredning visar att man brustit i sin hantering.

I juli i år fick Lidköpings kommun kännedom om ett misstänkt missförhållande i ett familjehem. Det var anhöriga till två barn som varit placerade i hemmet som slog larm. Enligt dem hade barnen utsatts för uppfostringsmetoder och gränssättningssituationer som inte var lämpliga.

Kommnen anmälde sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, och startade även en egen utredning. Den visar på flera brister. Bland annat har kommunen inte har haft tillräckligt många individuella samtal med barnen under de senaste åren. Kommunen har heller inte ha tagit referenser på familjehemmet i samband med att det godkändes.

Barnen hade varit placerade i hemmet sedan 2014, men bodde hos anhöriga när anmälan gjordes. Där bor de fortfarande.

Kommunen avvaktar nu IVO:s beslut i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.