Foto: TT

Lidköpings kommun uppmanar: Koka dricksvattnet

Publicerad

Tarmbakterier har upptäckts i det kommunala dricksvattnet i Lidköping. Det innebär att allt dricksvatten måste kokas innan man dricker det eller använder det i matlagning.

Det är bakterien e-coli som hittades vid provtagning. Rekommendationen gäller åtminstone till i början av nästa vecka, meddelade kommunen på sin Facebooksida under onsdagskvällen.

– Vi rekommenderar att koka vattnet till matlagning, men annars går det att använda till hygien. Det här kan inte avblåsas förrän på lördag kväll tidigast, när vi fått nya provsvar, säger Linda Lundström, förvaltningschef Teknisk Service.

Enligt P4 Skaraborg rör det sig om halter 20 gånger högre än gränsvärdet, och kommunen vet inte vad det beror på. Man jobbar nu med att analysera proverna för att kunna lokalisera källan till föroreningen.

Även boende i Grästorps kommun uppmanas koka sitt vatten före förtäring, på grund av en misstänkt smittorisk.

Vara kommun och Essunga kommun, som normalt tar en del av sitt dricksvatten från Lidköping, har med anledning av bakterieupptäckten stängt av den aktuella vattenledningen.

Använd brunnsvatten till större djur

För kor, grisar, hästar och andra djur som behöver stora mängder vatten rekommenderar Länsstyrelsen och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att ge djuren, så långt det är möjligt brunnsvatten. Eget eller om det går att få av tex grannen. Om kommunalt vatten ändå används, håll extra koll på djuren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lidköping

Mer i ämnet