Omkullagda gravstenar på Östra kyrkogården i Göteborg. Foto: SVT

Hundratals gravstenar omkullagda i Göteborg

Publicerad

I helgen tänds tusentals ljus på kyrkogårdar runt om i landet för att hedra alla de som dött. Allhelgonahelgen är en uppskattad tradition bland många, men kyrkogårdsbesökare möts nu av allt fler omkullagda gravstenar i Göteborg.

På allt fler av Göteborgs 35 kyrkogårdar läggs gravstenarna ner. Det är av säkerhetsskäl som Kyrkogårdsförvaltningen gör det, så att ingen ska få de ofta mycket tunga stenblocken över sig.

Det var efter den tragiska olyckan på en kyrkogård utanför Borås för sex år sedan, då en liten flicka dog efter att ha fått en gravsten över sig, som kontrollen av gravstenar skärptes.

– Tidigare bedrevs ett systematiskt kontrollarbete av gravstenarna en gång per år, men efter den olyckan utökade vi kontrollerna till tre gånger per år, säger Katarina Evenseth, begravningschef vid Svenska kyrkan i Göteborg.

Ska klara tryck på 35 kilo

En gravsten ska klara ett tryck på 35 kilo för att bedömas som säker. Den kontrollen görs med en speciell våg som personal från Kyrkogårdsförvaltningen provdrar med spännband. Klarar gravstenen inte det trycket så läggs den ner direkt. Allt för att undvika olyckor.

Liggande gravstenar kan väl också ställa till med olyckor ifall folk snubblar över dem?

– Ja, man kanske kan halka eller snubbla på en liggande gravsten, men det blir inte så svåra skador som när en gravsten faller över en, säger Katarina Evenseth.

Kan kosta flera tusen kronor

Enligt de senaste uppgifterna har uppemot 500 gravstenar lagts ner på Göteborgs 110.000 gravar. Ett fenomen som blivit allt vanligare de senaste åren.

– Traditionen att besöka en anhörigs gravplats minskar och folk flyttar runt i världen på ett annat sätt numera, så det kan vara en orsak, säger Katarina Evenseth.

När en gravsten lagts ner av Kyrkogårdsförvaltningen sätts en informationsskylt upp på platsen och anhöriga kontaktas om det inträffade. Att få en extern stenhuggare att sätta upp en gravsten igen kan kosta flera tusen kronor, enligt Katarina Evenseth och det är många som av olika skäl väljer att avstå.

Kan en gravsten bli liggande i all oändlighet?

– En gravplats räknas inte som vanvårdad även om en gravsten ligger ner, så den kan bli liggande i många år. Sedan 1940-talet upplåts gravrätten på 25 år med möjlighet till förlängning. Gravfriden däremot är för alltid, säger Katarina Evenseth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.