En linbana över älven i centrala Göteborg kan bli verklighet. Foto: Trafikkontoret

Göteborg kan få linbanor

Publicerad

Linbanor runt om i Göteborg kan bli möjligt i framtiden.

Linbanor över älven kan bli verklighet om några år. Fördelarna är så stora att Göteborg bör gå vidare med en fördjupad utredning. Det är slutsatsen från förstudien som presenterades i Trafiknämnden idag.

Gjordes även 1923

Redan inför jubileumsutställningen 1923 byggdes den första linbanan i Göteborg. I den kunde man åka mellan Liseberg och utställningsområdet intill Götaplatsen. Sedan dess har inte mycket hänt. Inte förrän nu: Trafikkontoret utreder ett flertal alternativa linbanor som kan bli verklighet till nästa Göteborgsjubileum, år 2021. Enligt förstudien kan en linbana över älven mellan Haga och Lindholmen bli den första som byggs.

– Det är möjligt att ha gondoler som avgår var åttonde sekund. Och det är en turtäthet som inte går att slå med andra trafiksystem, säger Lisa Sakshaug, utredare.

Hur lång tid tar det att komma över?

– Från Haga till Lindholmen; fem minuter.

Enligt utredaren är linbanor relativt billiga att bygga. De är också miljövänliga eftersom de är energieffektiva. Om gondolerna är obemannade blir de också billiga i drift.

Inget för höjdrädda

Nackdelen är att linbanan måste hänga i väldigt höga pelare. För att inte krocka med fartygstrafiken i älven måste gondolerna hänga minst 50 meter upp. Inget för höjdrädda alltså.

– Det finns ju en hel del människor som är höjdrädda. Det här är inget system för dem, säger Lisa Sakshaug.

Förkorta en krånglig sträcka

Förstudien pekar ut sex olika alternativ för linbanan, bland annat en linje mellan Brunnsbo-Ringön och Svingeln.

– För att ta sig den sträckan idag är det bara barriärer. Industriområde, järnväg och älv. Och det är inte en så långt avstånd egentligen så linbanan skulle möjliggöra att ta sig den sträckan väldigt snabbt, säger Lisa Sakshaug.

Sex linbanesträckor

Visa

Partille – Angered – Surte

Partille – Bergsjön – Bäckebol

Brunnsbo – Gullbergsstrand – Svingeln

Haga – Wieselgrensplatsen

Öckerö – Torslanda – Lindholmen

Vrångö – Axel Dahlströms torg

(Fler stopp föreslås på vardera linje)

Trafikkontorets förstudie

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på linbana i Göteborg

Mer i ämnet