Mörka tider för Lindex. Storvarsel på huvudkontoret i Göteborg. Foto: SVT

Storvarsel på Lindex i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det går trögt för Lindex. Nu ska man spara 100 miljoner kronor och bland annat varslar ledningen om en minskning av 60 tjänster. Enligt vd:n är det huvudkontoret i Göteborg som drabbas.

Det var efter senaste kvartalsrapporten i år som Lindex meddelade att man skulle inleda ett kostnadseffektiviseringsprogram.

Under tisdagen berättar Lindex tillförordnade vd, Elisabeth Peregi, för SVT Nyheter Väst att man har lagt ett varsel på 60 tjänster.

– I huvudsak handlar det om tjänster på huvudkontoret i Göteborg, säger hon.

Elisabeth Peregi, tillförordnad vd Lindex. Foto: Lindex

Företagsledningen analyserar just nu situationen och man vet ännu inte exakt vilka tjänster som ska bort. Totalt ska man spara hundra miljoner kronor under året som kommer.

– Det är en minskad försäljning som ligger bakom. Vi måste bli bättre på att skapa de kollektioner som kunderna efterfrågar, säger Elisabeth Peregi.

Minskad försäljning

Det tredje kvartalet i år sjönk rörelseresultatet för Lindex till 5,5 miljoner euro, att jämföra med resultatet samma period i fjol som var 15,7 miljoner euro.

– Stämningen på huvudkontoret är blandad. Självklart finns det en oro och personalen undrar vilka tjänster som kommer att beröras. Samtidigt är vi tydliga med att vi också satsar så det finns en framtidstro ändå, hävdar Elisabeth Peregi.

Nu ska man ser över utbudet och hitta strategier som möter vad Peregi kallar ”ett förändrat kundbeteende”. I korta drag handlar det bland annat om att allt fler handlar kläder över nätet i stället för i butik och att man behöver bli bättre på att möta det.

På huvudkontoret i Göteborg arbetar idag cirka 400 personer. Personal i Lindex butiker berörs enligt ledningen inte av varslet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.